Параграф22 Weekly

§22 Анализи

И ДЕПУТАТИТЕ КАТО БАНКЕРИТЕ: НЕВИННИ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ

Иван Даков е може би единственият червен депутат, който официално така люби Темида, че е готов да й слугува безплатно ден и нощ. В петък (3 август) състав на Софийския градски съд го призна за невинен за това, че преди три години, докато е бил кмет на община Мизия, Даков е съставил официален документ, който удостоверява неверни обстоятелства (чл.311, ал.1 от Наказателния кодекс).
Длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления с цел да бъде използуван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване
оправда по обвинението, повдигнато срещу образобяви за невинен по оправда по дело, образувано за Един от Петъчният ден завинаги ще остане в паметта на червения депутат Иван Даков. на 3, защото Софийският градски съд го оправда по наказателно дело, образувано
. На 3 август, 2007 г. се оказа една от най-щастливите в живота на народния представител от БСП Иван Даков. Той беше оправдан от състав на Софийския градски съд (СГС) по обвинение, че е подписал пълномощно за продажба на автомобил Фолксваген Голф без в него да е сложил парафа си упълномощителя Ивайло Плешоев (чл.311, ал.1 от Наказателния кодекс). Престъплението предвижда лишаване от свобода до пет години.
Другият подсъдим по това дело Юлиян Янков също беше оправдан. Според обвинителния акт той е бил купувач на колата на Плешоев, за което и двамата е трябвало да сложат подписите си под пълномощно за прехвърляне на собствеността. Янков е влязъл в ролята на подбудител и е накарал Даков в качеството си на кмет на община Мизия да разпише на 15 септември 2004 г. пълномощното.
Прокурорът по делото Деян Маринов настоя за ефективни присъди от по две години лишаване от свобода на подсъдимите. Най-силният му коз се оказа фактът, че продавачът на колата е бил на работа в АЕЦ - Козлодуй на 15 септември 2004 г. и е било невъзможно да подпише документа. Самият той заяви пред съда, че не е слагал парафа си в пълномощното и изобщо не е виждал депутатът и Юлиян Янков на въпросната дата.
Адвокатът на Янков Георги Ценов обаче го опроверга като каза, че той е бил на работа от 8 ч., а срещата между тримата на паркинга в кметство Мизия е била рано сутринта около 7,15 часа. След това Плешоев се е придвижил за десетина минути до работното място, тъй като разстоянието до Козлодуй е около 5-6 километра.
В последните си думи пред съда Иван Даков заяви, че двамата са го помолили да им разпише пълномощното:Ивайло Плешоев ми каза, че е съгласен да си продаде колата на Юлиян и подписа пред мен документа, заяви депутатът. Същите показания даде след него и Юлиян Янков.
Председателят на съдебния състав Мариян Марков прецени, че пълномощното е напълно изрядно и оправда двамата подсъдими. Веднага след това от очите на Иван Даков потекоха сълзи и той опря глава на рамото на адвокатката си Даниела Доковска. И няма как да е другояче, след като сега той ще се кандидатира отново за кмет на община Мизия и най-вероятно ще бъде избран. Което означава, че той ще бъде за пети мандат градоначалник на общината.

Червеният депутат Иван Даков май отново ще седне на кметското кресло в Мизия
Висящи досъдебни производства срещу народни представители от 39-то и 40-то Народно събрание
Отговори на въпроси, зададени от Европейската комисия от областта на съдебната система отнасящи се до глава 24 Сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи, изпратени от Върховна касационна прокуратура на Министерството на правосъдието на 17 януари 2006 г., но разпространени на 27 януари 2007 година
Отчет на прокуратурата в борбата с корупцията и организираната престъпност за 2005г.
1. Следствено дело № 426/2004 г. оп описа на Плевенската окръжна следствена служба е образувано срещу Николай Николов Маринов - бивш управител на Плевенска област и народен представител в 39-то Народно събрание, за престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс.
2. Следствено дело № 292/2004 г. по описа на Столичната следствена служба (СтСлС) е образувано срещу Васил Христов Маринчев - бивш управител на София-град и народен представител в 39-ото Народно събрание, за престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс.
3. Следствено дело № 381/1996 г. по описа на Окръжна следствена служба - гр.Кърджали, е образувано срещу Исмет Яшаров Саралийски - народен представител от 39-ото Народно събрание и бивш кмет на гр.Кърджали, за престъпление по чл. 282, ал.2 от Наказателния кодекс.
4. Две следствени дела (в отчета на Филчев техните номера липсват) са образувани в Националната следствена служба срещу Юксел Али Хатиб - депутат в 40-ото Народно събрание, за престъпления по чл. 282, ал.2 от Наказателния кодекс.
5. Следствено дело № 764/2001г. по описа на СтСлС е образувано срещу Стефан Антонов Софиянски - бивш кмет на гр.София и депутат в 40-ото Народно събрание, за престъпление по чл. 282, ал.2 от Наказателния кодекс.
6. Срещу бившият кмет на община Велинград и депутат в 40-ото Народно събрание Фидел Димитров Беев има висящо дознание в РПУ-Пазарджик з- а престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс.
7. Дознание № 152/2005 г. по описа на СДВР срещу Владимир Първанов Кузов - настоящ народен представител за престъпление по чл. 157, ал.2 от НК. Дознанието е спряно, тъй като същия е народен представител и се ползва с имунитет.
Срещу Иван Петров Даков - народен представител - две следствени дела в досъдебна фаза по описа на ОСлС - гр.Враца и дознание по описа на РПУ - Оряхово за престъпления по чл. 209 и 311 от НК. Делата са спряни, тъй като същия е народен представител и се ползва и имунитет.

СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД
3 АВГУСТ 2007 ГОДИНА
СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ
(Моля при използване на информацията да се позовавате на източника за нея)
Състав на Софийски градски съд призна за невиновни Иван Даков и Юлиян Любенов, подсъдими по наказателно дело за съизвършителство на документно престъпление (чл. 331, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 3 от НК).
Иван Даков е депутат в 40-ото народно събрание от ПГ на Коалиция за България, пожелал е сам да му бъде снет имунитета при повдигането на обвиненията срещу него.
Даков беше подсъдим за това, че в качеството си на длъжностно лице - кмет на община Мизия, е съставил официален документ (нотариална заверка на пълномощно), с което е удостоверил неверни обстоятелства - неприсъствена заверка на подписа на упълномощителя.
Янков беше подсъдим като подбудител за това, че умишлено е предоставил за нотариална заверка пълномощно в отсъствието на упълномощителя.
Представителят на държавното обвинение искаше две години условно с пет години изпитателен срок за Даков и две години ефективно лишаване от свобода за Янков.
Преди заключителните пледоарии на страните по делото съдът изслуша призования принудително и с наложена глоба за неявяване от предишното съдебно заседание свидетел Стефан Плешоев.
Присъдата на СГС подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд.
За повече информация
Елена Трифонова,
Пресаташе на СГС,
11.30 часа

Facebook logo
Бъдете с нас и във