Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Зависимост
Десет на сто, или 1342 от лишените от свобода в България са наркозависими, обяви в понеделник (24 септември) шефът на местата за лишаване от свобода Петър Василев. Новината бе съобщена по време на международна конференция за предоставяне на здравни услуги за лишени от свобода. Най-голяма концентрация на наркомани в раирани дрехи има в затворите в Бургас, Варна, София и Стара Загора. Наблюдава се тенденция на повишаване на наркозависимите в местата за лишаване от свобода. През 2003 г. в българските затвори е имало 565 наркомани, а две години по-късно зад решетките системно са се друсали 1071 лишени от свобода.
Възмездие
Тримата виновници за експлозията в цеха за боза в русенското село Божичен, при която загинаха трима работници, получиха условни присъди. Във вторник (25 септември) Русенският окръжен съд постанови две години и единадесет месеца условно на собственика на фирмата Димитър Данчев за причиняване на смърт по непредпазливост. На него му е забранено през следващите три години да управлява търговско дружество. Работниците Данаил Георгиев и Метин Рамадан бяха осъдени условно на по две години с изпитателен срок за неимуществени вреди. Виновниците за експлозията трябва да изплатят на роднините на тримата загинали обезщетения в общ размер на 300 000 лева.
Видовден
Небезизвестният Николай Методиев-Пилето, прочул се напоследък като домакин на лъскави светски купони и модни дефилета, най-после ще се изправи на подсъдимата скамейка заради контрабанда в особено големи размери. В сряда (26 септември) Софийската градска прокуратура внесе в съда поредния обвинителен акт срещу него и още 18 лица - десет митничари и осем шофьори на ТИР-ове. Всички те ще отговарят за контрабанда в особено големи размери (3.5 млн. щ. долара), осъществена в периода 2002-2003 г. през ГКПП-Кулата и ГКПП-Калотина.
Менте
Адвокатка от Благоевград се изправя пред Врачанския окръжен съд, където за пореден път ще се гледа дело срещу нея за ощетяване на клиент чрез неистински документ. В жалба до прокуратурата Михаил Ангелов твърди, че юристка от адвокатската колегия в Благоевград е предоставила неподписван от него договор за правна услуга, по който той дължал хонорар от 200 лева плюс 10% от присъдената в негова полза сума по старо съдебно дело. Жалбоподавателят трябвало да извади общо 1010 лева, за което адвокатката дори си извадила изпълнителен лист. В жалбата си до магистратите обаче Ангелов е категоричен, че не е подписвал никакъв договор и настоява за графологична експертиза.
Хитрата сврака...
Варненец, опитал се да прокара в обращение фалшиви банкноти по 50 лева, бе оставен зад решетките в сряда (26 септември) след определение на Окръжен съд-Варна. Първоначалната мярка за неотклонение задържане под стража е взета срещу Петър Петров (46 г.). Между 23 и 24 септември Петров успял да пласира пет банкноти менте. Жертва на измамата станало семейство инвалиди, което Петров посетил няколко пъти, за да си купи домашна ракия. При всяка визита той плащал с фалшива банкнота и прибирал рестото заедно с ракията. След като установили измамата, възрастните хора се обадили в полицията и Петров бил задържан. В него са открити още две петдесетолевки менте. Срещу него е образувано досъдебно производство. Това не е първата измама на Петров. През ноември 2006-а той излъгал друг възрастен мъж с фалшива банкнота от 50 щ. долара.
Рушвет
Следовател от Старозагорската окръжна следствена служба (СтОСлС) бе задържан в сряда (26 септември) в центъра на града с подкуп, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на полицията (ОДП). При съвместна операция на сектор Борба с организираната престъпност при ОДП-Стара Загора, ГДБОП, Софийската градска прокуратура и Националната следствена служба в момент на получаване на подкуп от 50 евро в комплекс Верея бе арестуван 40-годишният Светослав Славов. По първоначални данни той е поискал рушвета във връзка с дело, образувано през 1999 г. за изнасилване на 17-годишно момиче. Престъплението е извършено от циганин, известен само с малкото си име - Илия, и екзотичния си прякор - Черната ръкавица. Досега досъдебното производство е било връщано за доразследване от Старозагорската окръжна прокуратура два пъти, а по случая с 50-те евро е образувано наказателно производство, възложено на Националната следствена служба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във