Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Възмездие
Трима разградчани получиха по 18 години затвор за жестоко убийство в града. Състав на Върховния касационен съд (ВКС) потвърди решение на Варненския апелативен съд от април тази година, с което въззивните магистрати увеличиха първоначалната присъда от по 15 години затвор на Бейнур Велиев, Исмаил Исмаилов и Мехмед Даут. Тя беше наложена на първа инстанция от Окръжен съд-Разград за убийството на 25-годишния Милко Савов. На 6 май 2006 г. тримата го причакали в мазето на блока му и го пребили до смърт с бухалки.
Състав на ВКС констатира, че апелативните магистрати са направили всестранен, пълен и обективен анализ на събраните материали по делото и наказанията са напълно справедливи.
Велиев и Исмаилов са обжалвали петнайсетгодишните си присъди пред Апелативен съд-Варна през март тази година. Даут е осъден задочно, тъй като от август 2005 г. е обявен за общодържавно издирване и все още не е открит.
Вместо очаквано намаляване на присъдите въззивната инстанция сюрпризирала подсъдимите с нови по-тежки наказания. През април състав на Апелативен съд-Варна измени присъдата на Окръжния съд в Разград, като я увеличи на 18 години затвор при усилено строг режим. Тримата трябва да платят и 30 000 лв. кръвнина на сина на убития и 20 000 лв. на баща му.
На топло
Дванайсет години затвор при първоначален строг режим ще лежи Славчо Славов от с.Брестак, община Вълчи дол, за това, че през юли миналата година изнасилил малолетно момиче в родното си село. Извергът ще плати и 8000 лв. обещетение на жертвата си за претърпени неимуществени вреди. Това реши състав на Варненския окръжен съд в понеделник (8 октомври).
Славов познавал семейството на детето и често гостувал в дома им. В нощта на инцидента бил пиян и въпреки съпротивата на детето го насилил, след което го предупредил да не обелва и дума за случилото се. От страх момичето не споделило с близките си. Месец по-късно детето споделило с приятелка, а след това казало и на баща си.
Убийство
По 17 години и половина ще лежат зад решетките Атанас Димитров и синът му Господин Димитров за убийството на съседа им Ангел Янков, реши във вторник Пловдивският окръжен съд. Третият подсъдим по делото - непълнолетният Шмильо Димитров (другият син на Атанас Димитров), беше осъден на седем години и половина затвор.
Убитият Ангел Янков бил от малкото роми в с. Градина, Пловдивско, които били включени в електропроводната мрежа. С негово съгласие от къщата му към дома на Атанас Димитров бил прекаран проводник, с който снабдявал екзекуторите си с ток. Уговорката била Ангел да плаща по 25 лв. на месец, а Господин по 15 лева.
На 16 септември 2006 г. Янков заявил, че сметката е по-висока и решил да поиска още пари. След като подсъдимите отказали, Янков дръпнал жицата и си тръгнал. Вечерта отново отишъл в къщата на Димитрови и започнал да удря с брадва по керемидите. Ядосани от този факт, тримата килъри го причакали пред дома му, въоръжени с брадви и лопати, и го пребили до смърт.
Атанас и Господин Димитрови ще изтърпяват наказанията си при първоначален строг режим, докато Шмильо Димитров - при общ режим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във