Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Министерски съвет
- На заседанието си в четвъртък правителството одобри резултатите от българското присъствие в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по правосъдие и вътрешни работи.
Форумът бе проведен на 1 и 2 октомври тази година в Лисабон и в него взеха участие министрите на правосъдието и на вътрешните работи на държавите членки на ЕС, от страните кандидатки за пълноправно членство, директорите на Европол, Евроджъст, Фротекс и Агенцията на ЕС по основните права, координаторът на ЕС по проблемите на тероризма и др.
По време на заседанието бяха разгледани два от проблемите, включени в актуалния дневен ред на правосъдното министерство: електронното правосъдие и закрилата на децата.
По отношение на електронното правосъдие бе постигнато съгласие, че то може да се осъществява безпрепятствено и ефективно, да е близко до гражданите и фирмите, само чрез задълбочено използване на новите технологии. Министрите изразиха и ясна политическа воля за подобряване закрилата на децата в рамките на ЕС.
Участниците във форума се обединиха около идеята Европейският съюз да подготви конкретни мерки за защитата на децата и да ги отстоява в световен мащаб, без обаче да излиза извън рамките на външната си политика. Освен това те се договориха, че в Европейския портал за електронно правосъдие трябва да бъде включен списък на изчезнали деца (създаден и актуализиран със съдействието на националните власти на страните членки), както и да бъде разработен механизъм за ранно предупреждение за изчезнали деца на европейско равнище. Постигнато бе съгласие и по още една гореща точка от дневния ред: използването на ИНТЕРНЕТ за извършване на престъпления срещу деца да бъде остро осъждано и жестоко наказвано.
- Още една новина излезе от правителственото заседание в четвъртък (25 октомври) - контролът върху използването на специални разузнавателни средства трябва да се повиши. Те не трябва да бъдат използвани в целия ход на досъдебното производство. Това съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева след заседанието на кабинета, на което бяха обсъдени промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Според нея промените трябва да бъдат направени и в контекста на осъдителните присъди за страната ни от Европейския съд за правата на човека.
Критика
Главният прокурор Борис Велчев изрази несъгласие с решението на парламента да криминализира купуването на гласове преди провеждането на избори. Ако това се случи, разкриването на този тип престъпления ще бъде много по-трудно, да не кажа - невъзможно, заяви пред медиите Борис Велчев в сряда (24 октомври). От кого да очакваме признание - от тези, които купуват гласове, или от онези, които продават вота си, след като всички едновременно попадат под ударите на закона?, риторично попита главният прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във