Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Колорит
Врачанската полиция задържа за 24 часа в ареста една от колоритните фигури в града от зората на демокрацията. В четвъртък (1 ноември) Стефан Чолаков се самозавързал с вериги и катинар за едно от паната, върху които се разлепват агитационни материали, и демонстрирал своята привързаност към определена политическа кауза и конкретен кандидат-кмет. По данни на очевидци мъжът приканвал по мегафон съгражданите си да гласуват за избрания от него претендент. Пристигналата на място полицейска патрулна група го арестувала пред очите на минувачите. Чолаков е задържан за едно денонощие, защото не изпълнил разпореждане на полицията, каза говорителят на Областната дирекция Красимир Василев. Преди няколко дни ченгета го предупредили да престане да обижда държавните институции, съда, прокуратурата и МВР. Но Чолаков не си взел поука и в четвъртък отново публично започнал да реди цветущи изрази по адрес на държавните органи. Накрая финиширал зад решетките.
Трафик
Варненският окръжен съд наложи в сряда (31 октомври) мярка за неотклонение задържане под стража на обвинената в сводничество от съдебните власти във Франция Анна Димитрова. Прокуратурата в Лион е изпратила искане до българските власти за издирване и екстрадиция на 28-годишната жена, която е разследвана заедно с още няколко души за трафик на жени с цел проституция в района на Лион от 2004 г. насам. Ролята на Анна е била да надзирава няколко от проституиращите момичета, които са работили за български сводник. Спечелените пари момичетата изпращали с парични преводи на работодателя си в България.
Във връзка с провеждано разследване в Лион Димитрова е била арестувана във Франция през март 2006 година. Три месеца по-късно е освободена, но със забрана да напуска територията на страната. Тя обаче успяла да напусне Франция. Още при стъпването й на българска земя й отнели паспорта, като й била наложена забрана да напуска България.
Маниак
Ченгета от ОДП-Стара Загора задържаха 55-годишния И.Ч. в четвъртък (1 ноември), който снимал порнографски клипове и блудствал с непълнолетни момчета в Града на липите. При претърсване, извършено предния ден в дома му в кв. Железник, униформените открили две видеокамери, компютър, 25 видеокасети, 29 компактдиска и 65 фотоснимки с любителски порнографски клипове и съдържание.
Маниакът канил в жилището си младежи на възраст от 14 до 18 години, напивал ги и след това блудствал с тях, като предварително нагласял камера отстрани. Поне четири момчета са станали негова жертва. По случая е образувано досъдебно производство за блудство с непълнолетен (чл. 155, ал.5 , т.2 от НК). Наказанието предвижда лишаване от свобода от десет до двайсет години и глоба от сто до триста хиляди лева.
Измама
Районната прокуратура-Казанлък образува проверка срещу 49-годишен мъж, който в изборния ден (28 октомври) се опитал да гласува с фалшиви бюлетини за кмет и за общински съветници. След като подал собственоръчно изработените документи за печат, преди да ги пусне в плика, а след това и в урната, пишман избирателят бил спипан от член на секционната избирателна комисия.
Прокурорската проверка е за съставяне на неистински официален документ (чл. 316 от Наказателния кодекс). Фалшификаторът може да отнесе до три години затвор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във