Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Министерски съвет
Трябва да започнем да говорим за мястото на следствието и прокуратурата. Темата ту се отваря, ту се затваря в зависимост от мнозинството в парламента. Това каза в четвъртък (15 ноември) след правителственото заседание правосъдният министър Миглена Тачева. Според нея решението на въпроса изисква политическа воля и съгласие и ще бъде част от стратегията за реформи в съдебната система в периода 2008-2013 г. на Министерството на правосъдието. Тя трябва да се изготви до януари 2008 година.

На поправителен
Софийският градски съд (СГС) за втори път върна на Софийската градска прокуратура (СГП) обвинителния акт за смъртта на шоумена Емил Трифонов-Кембъла за отстраняване на процесуални нарушения. В документа е записано, че виновник за смъртта на Кембъла е Боян Георгиев. Той шофирал автомобила, с който двамата катастрофираха на бул.Цариградско шосе в столицата с 1.9 промила алкохол в кръвта.
Съдията-докладчик е открил в документа разминаване между текстовото изписване на обвинението и неговата цифрова квалификация. Освен това е объркано името на обвиняемия - вместо Георгиев, прокуратурата го е кръстила Трифонов. Според съда не са изпълнени указанията му, дадени при първото връщане на документа на 18 юли тази година.
Обвинителният акт срещу Боян Георгиев бе внесен за втори път в СГС на 12 ноември. Срещу него е повдигнато обвинение за причиняване на смърт вследствие на шофиране в нетрезво състояние (по чл. 343, ал. 3, т.б от Наказателния кодекс). Ако бъде признат за виновен, го чака затвор от три до десет години.

Белезници
Антимафиоти от ОДП-Сливен разкриха организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотици. При операция на територията на Нова Загора, проведена във вторник (13 ноември), са задържани 26-годишният М.З. от гр. Банкя и 28-годишният Д.Г. от Нова Загора. В автомобила Рено Лагуна, с който пътували, са открити и иззети около 250 таблетки мета-амфетамин. В дома на Д.Г. в ж.к.Загоре в Нова Загора са открити още 900 таблетки и около 80 гр. амфетамин. Приблизителната стойност на дрогата е 20 000 лева. Иззети са и електронна везна, пари от продажбата на наркотиците, дозатори, списъци на дилърите и наркоманите, които пазарували от организираната от тях мрежа. Ден по-късно (сряда, 14 ноември) са арестувани и другите участници в престъпната група - 28-годишният Д.П., 23-годишната М.И и 21-годишният П.М. И тримата са от Нова Загора.

Отлагане
Софийският градски съд (СГС) отложи за 7 февруари 2008 г. делото срещу Стефан Софиянски, обвинен в сключването на неизгодна сделка за продажбата на Бизнес център Гурко 1 заради отсъствието на адвокатката на другия подсъдим в процеса - бившия заместник-кмет на столицата Венцислав Николов. В четвъртък (15 ноември) в съдебната зала не се яви Ина Лулчева, която участва в изпитната комисия за подбор на кандидатите за български съдия в Европейския съд по правата на човека. Срещу Софиянски е повдигнато обвинение в длъжностно престъпление (чл.282 от НК). От прокуратурата смятат, че не е изпълнил служебните си задължения, от което е ощетил хазната с 5.274 млн. лева.
Също в четвъртък състав на СГС отложи заседанието по делото срещу бившия директор на Държавна агенция Държавен резерв и военновременни запаси Станислав Копаров. Причина за отлагането стана отсъствието на един от съдебните заседатели. Процесът ще продължи на 14 декември. Според държавното обвинение през 2003 г. Копаров закупил 100 000 т брикети, с което ощетил резерва с над 10 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във