Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Подкуп
Началникът на трудовопоправително общежитие Хеброс към затвора в Пловдив - главен инспектор Славейко Данчев, е заловен с подкуп от антимафиоти при ОДП - Пловдив в понеделник (19 ноември). Мъжът е спипан след работно съвещание в зандана по проблеми, свързани с корупцията. При личния му обиск са намерени 200 долара и 100 евро. Данчев е поискал и след това получил парите от затворник, в замяна на което пандизчията трябвало да бъде предсрочно освободен. Други 2000 лв. са открити в автомобила му.

Арест
Състав на Окръжния съд в Стара Загора потвърди на заседание в понеделник (19 ноември) наложената по-рано мярка за неотклонение домашен арест на шестима мъже, обвинени в подправяне на банкови карти. Петко Петков, Янко Иванов, Калин Пантов, Нейко Тотев, Веселин Неделчев и Енчо Иванов бяха задържани през декември 2006 г. след акция на антимафиоти от ГДБОП. При обиски на осем адреса в града на липите и седем в столицата е открита незаконна предпечатна подготовка на картите.
Двама души от групата наемали хора, които снемали данни от банковите карти чрез скимиращи устройства. На входа на банкомата се монтирала т. нар. уста, в която нищо неподозиращите клиенти поставяли картите, за да изтеглят пари. При преминаването й през скимиращото устройство информацията, нанесена на магнитната лента, се е записвала. Кражбите се извършвали основно в чужбина. Срещу мъжете е повдигнато обвинение за подправяне на кредитни карти (чл. 243, ал. 2, т.3 от Наказателния кодекс). Грози ги затвор от пет до петнайсет години.

Отказ
Варненският окръжен съд (ВОС) отказа да екстрадира във Франция русенец, който е осъден задочно в западната държава по обвинение в сводничество. Ивайло Славов е пратен за осем години зад решетките през март 2007 г. от Апелативния съд в град Ница. Но преди съдебното решение да влезе в сила, Славов успял да се прибере в България. На 22 септември т.г. е задържан във Варна с Европейска заповед за арест. Славов е признат за виновен затова, че от 23 юли до 20 август 2005 г. е подстрекавал българка да проституира в района на Ница.
За решението си варненските магистрати се позовават на неправилно изписано име на осъдения. В документите, изпратени от Франция, той е вписан като Ивайло Славов Петров. В действителност човекът се казва Ивайло Петров Славов. Ако във ВОС се получи нова заповед за арест, където е посочена истинската самоличност на лицето, съдът щял да насрочи ново дело.

Трагедия
Състоянието на трите деца и 52-годишната Димитричка Тодорова, които пострадаха при взрив на газова бутилка в Девня в сряда (21 ноември), все още е критично. Жената е със 70% изгаряния, в термичен шок и с белодробен оток вследствие на вдишаните газове. Тя е на изкуствено дишане. Децата, които са на 4, 6 и 8 години, са с изгаряния между 40 и 90 процента. Те също са в термичен шок и на изкуствено дишане. Четвъртото дете, което е на десет години, е настанено в клиниката по изгаряния без опасност за живота. То е с 10% изгаряния, но от трета степен. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на тежка или средна телесна повреда по непредпазливост (чл. 133 от НК). Текстът предвижда затвор до една година или пробация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във