Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!
Председателят на Клуб Журналисти срещу корупцията Ренета Николова - автор и водещ на предаването Законът и ние на БНТ, спечели наградата Европеец на годината. Колежката получи своето отличие на официална церемония в двореца Егмон в Брюксел във вторник (27 ноември). Тя бе отличена в категория Журналистика заради решителната й борба да постави измамите и корупцията на вниманието на политиците.
В тази категория бяха номинирани още трима колеги от Великобритания, Франция и Полша: Санита Миска - телевизионен репортер в Би Би Си (за репортаж със скрита камера, разкриващ престъпна мрежа за търговия с деца в България), Жан Катрмер от в. Либерасион (за създаване на блог на ЕС, чрез който кулоарните разговори в Брюксел са станали достояние на широката публика) и Адам Варйак от Газета Виборча (за инициирането на публичен дебат по екологични въпроси чрез разследване, разкриващо план за незаконно изграждане на магистрала през националния резерват в долината Роспуда).
Конкурсът се организира от авторитетния седмичник Юръпиън войс, който е част от британската издателска група Икономист, и се издава в Брюксел. Сред номинираните бе и Миглена Кунева - еврокомисар по защита на потребителите, която се състезаваше за приза Комисар на годината. Но тя отстъпи първото място на друг еврокомисар - Вивиан Рединг, която през изминалата година успя да издейства намаляването на цените на роуминг услугите на мобилните оператори. За Дипломат на годината бяха отличени еврокомисарят Бенита Фереро-Валднер и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заради приноса им за освобождаването на българските медицински сестри.

Диагноза
Пазарджишкият окръжен съд не даде ход на делото срещу бившия кмет на Белово Александър Радулов, защото се е разболял. Адвокатът на подсъдимия представи болничен лист на заседанието в сряда (28 ноември), според който клиентът му е тръшнат от грип. Делото бе отложено за 12 декември.
Радулов е обвинен за това, че в качеството си на и.д. кмет на общината не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на повереното му имущество - 400 000 лв., които са били предназначени за преодоляване на последиците от наводненията през 2005 г. и за аварийно-възстановителни работи.
Според обвинителния акт подсъдимият като председател на постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи не е изпълнил задълженията и така общината е понесла загуби в размер на близо 70 000 лева. Радулов е обвинен също, че е присвоил сумата от 50 637 лв. от местната хазна. Третото обвинение срещу бившия кмет е за това, че с 6554 лв. от парите за наводненията е платил ремонта на покривите на две детски градини.

Затвор
Пловдивският окръжен съд наложи четири години и половина зад решетките на Гено Тошев, който убил един и ранил двама души след катастрофа.
На 15 април 2006 г. Тошев заедно с приятелите си Васил и Мария отиват с кола Нисан Съни на язовира до с. Сърнегор. Вечерта Тошев погълнал огромно количество алкохол и около три часа след полунощ заспал в автомобила. На следващия ден (16 април с.г.) рано сутринта тримата отпрашили с нисана към Пловдив. Шофирал Тошев. По пътя между селата Сърнегор и Пъдарско, при излизане от десен завой, колата навлязла в насрещната лента със 100 км/ч и се ударила челно в друг автомобил - Нисан Ванет. На място починал Васил, а Мария и пътничката в другата кола Амелия пострадали тежко.
Пристигналият на място полицейски екип с дрегер установил наличието на 0.76 промила алкохол в кръвта на Гено Тошев. Освен че ще лежи зад решетките, подсъдимият ще трябва да плати обезщетение в размер на 140 000 лв. на роднините на Васил и на двете пострадали жени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във