Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Попълнения
Правителството одобри в сряда (12 декември) разкриването на нови 182 щатни бройки към структури на Министерството на правосъдието. В Агенцията по вписванията ще заработят 90 деловодители, които ще трябва да помогнат за това търговският регистър да стартира успешно на 1 януари 2008 година. В регионалните звена на главна дирекция Изпълнение на наказанията ще заемат места още 50 служители, а други 38 ще бъдат назначени в главна дирекция Охрана. Допълнителните бройки са необходими за охрана в новосъздадени трудово-поправителни общежития и за работата на Бюрото по защита на застрашени лица по наказателни дела.
В Националното бюро за правна помощ ще започнат работа още трима души, а един служител ще поеме пост в звено Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека.
Педофил
Втори член на Атака беше обвинен в педофилия. Във вторник (11 декември) полицията в Стара Загора задържа Станимир Димов след сигнал в местното РПУ от 36-годишна жена. Тя съобщила, че от декември 2006 г. до декември 2007-а мъж на име Сисо водил в дома си 14-годишния й син и още три момчета между 13 и 15 години. Мъжът пускал на малолетните порнографски филми, черпел ги с марихуана и после блудствал с тях. Педофилът е бил разпознат на предизборен плакат от едно от момчетата. Пускаше ни порно. Караше ни да си сваляме гащите и ни опипваше, разказал пред полицията малолетният. Така ченгетата стигнали до Станимир Димов. Срещу него е образувано дело за блудство с две или повече непълнолетни лица (чл.149, ал.5, т.1 от Наказателния кодекс).
Под стража
Апелативният съд във Варна потвърди във вторник (11 декември) мярката за неотклонение задържане под стража на Бисер Иванов, обвиняем за серия от крупни кражби в особено големи размери. Според прокуратурата Иванов извършил десет кражби в рамките само на една година, като размерът на плячката възлиза на близо 500 000 лева.
Пандиз
Върховният касационен съд (ВКС) потвърди шестгодишната присъда на Яхия Хашиев, обвинен в извършването на данъчна измама в големи размери. През юли 1997 г. чрез неистински фактури и декларации руснакът получил, без да има това право, почти 350 000 лв. от държавния бюджет. Далаверата е извършена чрез Териториално управление на данъчната администрация (ТУДА) - Варна. Подсъдимият подписал фактура и две декларации по Закона за ДДС, които били фалшиви. Те удостоверявали сделка с 2700 броя компютърни резервни части на стойност 1 976 400 лева. Фирмата, занимаваща се с търговия на цветя и хранителни продукти, обаче не е продала на Яхия въпросните компютърни части. Хашиев е проявил голяма комбинативност и умело се е възползвал от административната слабост на държавните структури, за да получи данъчния кредит, пишат в мотивите си висшите магистрати.
По това дело Варненският окръжен съд (ВОС) се е произнасял два пъти с осъдителна присъда. През 2002 г. ВОС осъди Хашиев на 12 години затвор, но въззивната инстанция върна делото за ново разглеждане. На 1 март 2006 г. Окръжният съд повторно призна вината на руския бизнесмен и го осъди на десет години затвор. През януари т.г. Варненският апелативен съд намали присъдата на шест години. Именно това решение на магистратите бе потвърдено от ВКС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във