Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Белезници
Антимафиоти от РЗБОП - Пловдив, задържаха българин, холандец и двама турци с над 25 кг хероин в сряда (19 декември). Дрогата е с много добро качество и е на стойност над 3 млн. лева. Наркотикът е пренесен от Турция в България и е трябвало да отпътува за Западна Европа. Тартор на групата е един от турците. Той е издирван от 2000 г. заради наркотрафик и има забрана да влиза в България. На три пъти обаче е променял самоличността си и така успявал да преминава границата. В колата му са открити 16 кг хероин, везна и мобилни телефони. Другият турчин има висящо дело в Благоевград за разпространение на наркотици. В неговия автомобил са открити още 9.5 кг хероин.
Сътрудничество
Американският посланик Джон Байърли, главният прокурор Борис Велчев и директорът на Националния институт по правосъдие Пенчо Пенев подписаха меморандум за сътрудничество между трите институции в четвъртък (20 декември). В документа се предвижда да се разработят програми за обучение на прокурори от утвърдени български и американски експерти. Акцент в подготовката ще бъдат следните приоритетни области: организирана престъпност; корупция; пране на пари; трафик на хора; наркотрафик и друга контрабандна дейност; финансови и кибер престъпления; престъпления срещу интелектуалната собственост.
Отчет
Заради корупция през отиващата си 2007 г. са уволнени 35 ченгета, а на други 21 униформени са наложени различни дисциплинарни наказания, отчете в понеделник (17 декември) вътрешният министър Румен Петков. Освободени по административен ред са осем служители. Петима полицаи пък са преназначени на други длъжности с цел да бъдат изведени от корупционната среда. В периода 1 юли - 30 ноември 2007 г. са образувани 209 досъдебни производства по обвинения в корупция. Осъдени за корупция са 43 лица, от които 27 са с влязла в сила присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във