Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Страсбург
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) реши в понеделник (14 февруари) да даде ход на делото за извършени от българската държава незаконни действия спрямо бившия висш прокурор Николай Колев (убит на 28 декември 2002 г.). Жалбата до институцията в Страсбург бе подадена от неговата вдовица Нанка Колева. Покойникът бе първият човек, който публично обяви за наличие на тежки психически проблеми при бившия главен прокурор Никола Филчев. Той оповести и практиката за раздаване на мокри поръчки на определени прокурори.
Вдовицата му иска обезщетение от българската държава за това, че убитият прокурор е бил задържан в арест два пъти за по 72 часа , без да има възможност да обжалва пред съда. Колев бе арестуван заради намерени наркотици в автомобила му.
Съдът в Страсбург ще вземе под внимание и твърденията на Нанка Колева, че разследването на неговото убийство не е било ефективно и независимо. Според жалбоподателя българските власти не са взели предвид свидетелски показания, които сочат, че държавното обвинение е замесено пряко в неговата смърт.

Изгонени
Четирима прокурори са уволнени през изминалата 2007 г., сочи първият доклад за напредъка на държавното обвинение по плана за действие въз основа на индекса на реформата в прокуратурата за периода юни 2006 г. - декември 2007 година. Висшият съдебен съвет и административните ръководители по места са санкционирали с различни наказания още 26 прокурори.
Според плана през тази година държавното обвинение трябва да изпълни още няколко важни стъпки: обучения на прокурори-обучители чрез Националния институт на правосъдието; лекции на тема Взаимодействие между обвинението и защитата в наказателния процес; последователност на усилията за борба срещу корупцията чрез ефективни и безпристрастни разследвания.

На съд
Софийската градска прокуратура внесе в сряда (16 януари) в Софийския градски съд обвинителния акт срещу бившия заместник окръжен прокурор на Оряхово Димитър Викентиев. Срещу него са повдигнати общо осем обвинения - за опит за принуда (чл.143 от Наказателния кодекс), за престъпление срещу правосъдието (чл.288 от НК) и за осеутяване на наказателно преследване срещу лице, извършило престъпление (чл.294, ал.4 от НК). Две от обвиненията са за подкуп (чл.302 от НК) и три за незаконно изтръгване на самопризнания и информация от обвиняеми и свидетели (чл.287 от НК).

Опорочаване
Административният съд в Стара Загора определи избора за местен парламент в Казанлък като опорочен. Съдебно-икономическа експертиза е установила, че са допуснати грешки при преброяването и отчитането на гласовете. В решението на съда се казва, че ако секционните избирателни комисии бяха отчели правилно броя на действителните гласове, то мандатите в общинския съвет в Казанлък щяха да изглеждат по различен начин. Според експертизата в общинския съвет е трябвало да влезе и кандидатиралата се като независима общинска съветничка Цветанка Пискова, лидер на КТ Подкрепа в Казанлък.

Наредба
За шофиране в нетрезво състояние вече се отнемат контролни точки. Това е записано в наредба на МВР, която беше обнародвана в Държавен вестник в сряда (16 януари). Ако пийналият водач е засечен с 0.5 до 1.2 промила алкохол ще му се отнемат десет точки, а при повторен случай още 13 точки. Наредбата гласи, че катаджиите могат да отнемат максимум до 13 контролни точки, а не както досега десет. При превишаване на скоростта от 21 до 30 км/ч шофьорът ще се прости с три точки, а ако профучи с над 51 км/ч над разрешеното ще се раздели с 12 точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във