Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Секретно
Шефът на Инспектората към Върховната касационна прокуратура Малена Филипова беше разпитана като свидетел по делото срещу прокурора от ВКП Боян Тошев и обвинителя от Варна Георги Манасиев. Показанията бяха дадени при закрити врата на заседанието в понеделник (21 януари), тъй като става дума за изнасяне на служебна информация. Следващото заседание е насрочено за 15 февруари, когато ще бъдат разпитани последните шестима свидетели по делото.

Условно
Една година условно с три години изпитателен срок наложи Пловдивският окръжен съд на д-р Костадин Бахчевански, завеждащ химическата лаборатория към МБАЛ - Пловдив, в сряда. Той беше признат за виновен за 17 случая, при които вместо действителната концентрация на алкохол в кръвта е отразявал данни под минимума. Не е установено обаче за тези услуги химикът да е вземал пари. Резултатите от пробите са били записвани в работна тетрадка от лаборантите, след това са били подменяни от Бахчевански в официалните експертизи. Пловдивската районна прокуратура е внесла обвинителен акт срещу д-р Георги Иванов от УМБАЛ „Свети Георги в града за това, че е подменил показания за кръвна проба на шофьор, на който КАТ е наложила административно наказание.

Събираемост
КАТ отчете рекордна събираемост на глобите от над 20 млн. лв. само за последните шест месеца на 2007 година. Според контролния орган положителните промени се дължат на измененията в Закона за движение по пътищата, които влязоха в сила в средата на миналата година. По данни на Сметната палата за цялата 2006 г. събираемостта на глобите е била 6%, а в края на декември 2007 г. тя скочи на 86 процента. За миналата година в катастрофи са загинали 1006 души, което е с 37 по-малко в сравнение с 2006 година.

Труп
Двегодишно дете беше открито мъртво в понеделник (21 януари) вечерта в района на старозагорското село Найденово. Момченцето бе обявено за издирване по-рано през деня. Неговата майка сигнализирала полицията, че синът й е изчезнал от дома им. Екип от РПУ-Чирпан започнал издирването на детето. Към 23 ч. то е намерено мъртво в река близо до къщата, където живеело. При огледа на трупа е станало ясно, че момченцето се приближило до реката, подхлъзнало се и паднало в нея. Момченцето е било оставено без надзор, затова се стигнало до фаталния инцидент. Родителите на детето са роми дървосекачи.

Записи
Състав на Софийския градски съд изиска записите от две национални телевизии на сблъсъка между полицаи от Гълъбово и миньори от мини Марица-Изток на 7 юли 2007 година. Тогава пострада Кольо Колев, който заведе граждански иск за 15 000 лв. срещу МВР. На заседанието по делото във вторник (22 януари) съдът допусна четирима свидетели, поискани от защитата, и трима от страна на вътрешното министерство. Колев заяви, че е защитавал правото си на работа и е завел иска срещу МВР, за да победи справедливостта и малкият човек. Юрисконсултът на МВР съобщи, че срещу Колев е заведено досъдебно производство още на 4 юли миналата година за лека телесна повреда на полицай.

Арест
Варненският окръжен съд реши в четвъртък (24 януари) да остави в ареста Николай Илиев (21 г.) и сподвижникът му Николай Петров (35 г.), обвинени в участие в наказателна бригада за отвличане и изнудване. Срещу Илиев има повдигнати четири обвинения - за участие в организирана престъпна група (чл.321 от Наказателния кодекс), за принуда (чл.143 от НК), за отвличане (чл.142 от НК) и за изнудване. Обвинението срещу Николай Петров е за участие в престъпна група. По делото има множество разпити, експертизи, разпознавания и нови доказателства, които не променят обоснованото предположение, че Илиев и Петров са извършили престъпленията. По това дело се разследват седем лица, които са сочени от държавното обвинение като част от групата за контрол над наркопазара в морския град. Членовете на наказателната бригада отвличали улични наркопласьори и след побой и заплахи ги принуждавали да работят за тях.

Екшън
Ченгета от РПУ-Гоце Делчев и сектор Криминална полиция на ОДП-Благоевград арестуваха във вторник (22 януари) вечерта трима души, докато товарели в микробус крадени цигари на стойност 80 000 лева. Това са 50-годишният И.Д. от Радомир, П.М. и Л.В. и двамата на 36 г. от София. При задържането П.М. оказал съпротива и хукнал да бяга, като не се подчинил на полицейското разпореждане да спре. Последвали два предупредителни изстрела. Един от стоп-патроните улучил крака на беглеца. Пострадалият е настанен в болницата в Гоце Делчев без опасност за живота му.

Белезници
Трима души бяха заловени от полицията в Димитровград, защото принуждавали две деца да просят. 26-годишната В.И., 24-годишния Н.З. и 74-годишния Г.Н. са арестувани, докато използвали за просия две момченца на три и на една година. Малчуганите са под полицейска закрила и са настанени в Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора. За случая е уведомен отдел Закрила на детето при дирекция Социално подпомагане.

Педофили
Постоянна мярка за неотклонение задържане под стража наложи в сряда (23 януари) Дупнишкият районен съд на обвинения в педофилия Иван Асенов. В дома на 56-годишния мъж бяха открити порнографски снимки на момичета от дома за деца „Олга Стоянова в града. Той бе доведен под охрана в съда, където даде показания на закрити врати пред съдия Людмила Панайотова и наблюдаващия прокурор Даниела Гюрова. Показания дадоха и петте момичета, които били заснети от него. В залата присъстваха дознател и психолог, тъй като две от момичетата са непълнолетни. Една от свидетелките, 21-годишната Милена, заяви в коридора на съда, че Асенов заслужава смърт.
Във вторник (22 януари) беше задържан още един мъж, за когото се твърди, че е блудствал с момичета от дома. Срещу 40-годишният Антонио Цеков тече прокурорска проверка. С нея е ангажиран окръжният прокурор Камен Пешев. Сигналът за блудствени действия е подаден на 20 януари. Името му изскочило при показания на част от децата по случая с Иван Асенов. През 2005 г. 40-годишният Цеков е осъждан за блудство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във