Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Решетки
По девет години затвор получиха двама 28-годишни мъже, които през април 2007 г. изнасилиха непълнолетно момиче във варненското с. Езерово. Това реши състав на Варненския окръжен съд в четвъртък (7 февруари). Кръстьо Василев и Стоян Димитров ще трябва да заплатят на жертвата общо 55 000 лв. обещетение за психическата травма. Подсъдимите направиха пълни самопризнания, заради което понесоха наказания под предвидения минимум от десет години на топло. Насилниците отмъкнали момичето от училищния двор пред очите на нейни приятелки и я влачили до бетонен мост край селото. Близо два часа двамата едновременно са изнасилвали и блудствали с момичето.

Свобода
Рапърът Ванко 1 изтърпя присъдата си за сводничество и в петък (8 февруари) излезе от затвора в Пловдив. На 23 април миналата година той влезе по собствено желание в зандана. При лек режим Иван Главчев доизлежа оставащите му 13 месеца лишаване от свобода, тъй като е бил задържан три години и пет месеца, а присъдата му е четири години и половина затвор и глоба от 4500 лева. Ванко излиза по-рано, защото е работил в затвора и при това положение два изработени дни се броят за три излежани от присъдата. Братовчед му Димитър Рачелов напусна затвора преди Коледа.

Глътка
Единадесет пакетчета с дози хероин глътна 23-годишният С.Р. от Казанлък, за да не бъде хванат при полицейска проверка, съобщиха на 7 февруари (четвъртък) от Дирекцията на полицията в Стара Загора. Екипи на РПУ извършвали проверка на таксиметров автомобил БМВ с водач 24-годишния Б.В. от Казанлък и пътниците Л.Е. (27 г.) и С.Р. (23 г.). При извършения оглед в автомобила е намерено и иззето полиетиленово пликче с кариран лист, сгънат по специален начин, по който има останки от кафяво прахообразно вещество. При проведените оперативни мероприятия е установено, че в момента на проверката С.Р. е глътнал 11 хартиени пакетчета с дози хероин, увити в станиол. Незабавно е отведен във филиала на спешна медицинска помощ в Казанлък, където след медицинска манипулация наркотикът е изваден.

Афера
Антимафиоти от ГДБОП разбиха организирана престъпна група, която извършвала незаконни археологически разкопки и сделки с паметници на културата на 1 февруари. При акцията на сектор Културно-исторически ценности са разкрити трима организатори на групата, които впоследствие са пуснати под парични гаранции. Претърсени са 26 адреса, където са открити над 2800 монети, над 790 различни археологически паметника, седем антични матрици за сечене на монети, съдове от антично стъкло, бронз и керамика и една напълно комплектувана антична колесница.

Арест
Варненският апелативен съд потвърди ареста на мъж, обвинен в участие в организирана група за изнудване и отвличане във вторник (5 февруари). Николай Илиев е арестуван на 20 декември 2007 година. Разследват се още Петър Благоев (24 г.), Мирослав Михалев (25 г.), Ангел Колев (32 г.) и 27-годишният Николай Тошев. Те бяха задържани на 7 юни миналата година, а дни по-късно белезниците щракнаха и върху ръцете на Николай Петров (35 г.) и 25-годишния Стоян Радев. Всички мъже са обвинени за участие в организирана престъпна група за извършване на престъпни посегателства, изнудване и отвличане. Разследването установило, че те са част от група за контрол над наркопазара в морския град. Членовете на наказателната бригада отвличали улични наркопласьори и след побой и заплахи принуждавали дилърите да работят за тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във