Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Белезници
Обявеният за национално издирване Валентин Николинков (34 г.), известен с прякора си Вальо Бандита, беше задържан в сряда (13 февруари) от варненски полицаи. Той е един от лидерите на т.нар. групировка Монопол. Структурата контролира силово пазара на наркотици в морската столица. Срещу него се водят две досъдебни производства за изнудване на собственик на автомивка, извършено през 2006-2007 година. Съучастникът му в престъпленията - Красимир Минков, бе задържан на 31 януари миналата година при полицейска засада, от която Николинков успя да избяга. С определение на Варненския окръжен съд от януари тази година бе прекратено съдебното производство срещу двамата и то бе върнато за доразследване. Мярката за неотклонение срещу него бе променена от задържане под стража в парична гаранция и той бе освободен срещу 5000 лева.

На калъп
Издирван от Интерпол мъж бе заловен в Ръжево Конаре във вторник (12 февруари). Тридесет и две годишният Х.А. от същото село е бил търсен от чешки съд заради кражба и измама, извършени в град Храдец Кралове. Мъжът е бил задържан от служители на група „Издирване и от РПУ-Хисаря.
Бомбаджия
Полицията в Монтана разполага с видеозапис на взрива, който стана във вторник (12 февруари) на детска площадка в парк Монтанезиум. Записът е направен с камера от едно от децата, станали свидетели на експлозията, а касетата е предадена доброволно на разследващите. Ученик в десети клас в местно училище сам изобретил самоделното устройство от барут, който поставил в тръба от строително скеле. Устройството било задействано с огнепроводен шнур. Ученикът го занесъл в училище и заедно с още седем деца го взривил в голямото междучасие.
Изверг
Мъж бе задържан в РПУ-Първомай в сряда (13 февруари) по обвинение, че е изнасилил брутално 12-годишно момиченце. В понеделник вечерта в село Дълбок извор жертвата е била пресрещната на път за дома си от 42-годишния Д.Г. от същото село. При разминаването мъжът дръпнал момичето встрани от пътя, съборил го на земята, ударил го няколко пъти с юмрук по главата и го изнасилил. След това малолетната се прибрала и разказала на родителите си за инцидента.
Възмездие
Непълнолетна пловдивчанка, която обра клиент, докато извършвала секс услуги, беше заловена от пловдивски полицаи в сряда (13 февруари). Загорял за женски ласки французин качил в автомобила си непознатата девойка на бул.Цариградско шосе. Чевръстата нашенка използвала миг на невнимание на чужденеца и успяла да открадне портфейла на мъжа, в който имало 500 лв., 30 евро, пет кредитни карти и лични документи.

Усвояване
През 2008 г. МВР ще усвои 100 млн. евро, с които ще бъдат купени шест кораба, един хеликоптер, шест катера, 180 автомобила с висока проходимост и друго оборудване. С тези пари ще се изградят интегрирани системи за контрол и наблюдение на черноморската и българо-турската граница. Граничните пунктове ще бъдат снабдени с нова техника за проверка на преминаващите лица и превозни средства, за контрол на документи за самоличност и с технически уреди за откриване на оръжие, взривни и радиоактивни вещества и укрити хора. По данни на МВР през 2007 г. са предотвратени 62 случая на контрабанда на наркотици, включително и над един тон хероин. Цели 21 служители в системата на МВР са уволнени за корупция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във