Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Прием
От вторник (4 март) започва да тече двумесечният срок, в който кандидатите за вещи лица могат да подават документи във Върховния административен съд (ВАС). Одобрените ще извършват съдебно-счетоводни или съдебно-икономически експертизи в съдебни производства пред ВАС по оспорване на административни актове на Българската народна банка. Претендентите трябва да са с висше икономическо образование със степен, не по-ниска от магистър, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, освен ако не са реабилитирани. Важно условие е желаещите да са участвали като одитори при одитирането на банки или да са работили в областта на надзорните регулации, управлението на риска или вътрешния одит в централна, местна или чуждестранна банка през последните пет години.

Контрабанда
Над 11 500 кутии безакцизни цигари конфискуваха ченгета от Областната дирекция на полицията в Хасково в сряда (27 февруари). При проверка на гараж на улица Комуна в Свиленград, собственост на 54-годишния Д.М., униформени от Икономическа полиция открили скрити цигари от различни марки - Мурати, Давидов, Асос, Честърфилд, Еве и други. Цигарите без бандерол са иззети, а по случая в РПУ-Свиленград е образувано досъдебно производство.

Арест
Скандал за пари завърши с убийство във варненския квартал Младост във вторник (26 февруари). Още същия ден след сигнал от съседка е задържан 60-годишният Сл.П., който лежал окървавен пред блока. При проверка в апартамента му на терасата е открито тялото на 76-годишна жена, негова роднина. Задържаният, който обитавал едно жилище с жертвата, обяснил, че двамата се скарали за пари и той я убил.

Потвърждение
Соченият за съучастник в престъпна група за разпространение на наркотици във Варна Мирослав Калчев остава в ареста. Това реши състав на Варненския окръжен съд (ВОС) в сряда (27 февруари). По този начин магистратите отказаха да изменят мярката му за неотклонение в по-лека. Освен Мирослав се разследват братята Иван и Димитър Бакалови, Живко Едрев и Венцислав Музиков. Петимата бяха задържани с дрога при полицейска акция на 16 януари т.г. и са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици в морската столица. Още тогава стана ясно, че се касае за интензивна престъпна дейност, свързана с контрола и разпространението на дрога в морската столица. Доказателства сочат ръководните функции на Иван и Димитър, които са осъществявали връзките с наркопазара на значително по-високо ниво.

Предсрочно
Пловдивският окръжен съд освободи предсрочно 20 затворници в сряда (27 февруари). Това стана по предложение на комисия, оглавявана от началника на затвора в Пловдив. Предсрочно бяха освободени осъдени, които с примерно поведение и честно отношение към труда са доказали, че искат и могат да се поправят. Лишените от свобода са изтърпели не по-малко от половината от наложеното наказание. Най-голяма част от пуснатите пандизчии са съдени за кражби. Искането на 11 затворници не беше уважено, тъй като съдът намери за неоснователни предложенията на затворническата комисия. Сред тях са осъдени за изнасилване, блудство и трафик на наркотици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във