Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Производства
Софийската градска прокуратура е образувала преди месец две досъдебни производства за длъжностни престъпления в особено големи размери и за укриване на доходи срещу изпълнителния директор на Булгартабак Христо Лачев. Разследването сочи, че дружеството е източвано от пет фирми, регистрирани у нас, съобщи заместник градският прокурор на София Роман Василев. С тях са били сключвани договори за реклама, с които държавната хазна е ощетена с около 1 млн. лева. Срещу управляващите лица на петте фирми са заведени досъдебни производства и в момента те се издирват. Василев разкри също, че Булгартабак е сключила договор с италианска фирми за реклама на марката и маркетингово проучване на стойност 250 000 евро. За този договор вече е образувано досъдебно производство, а обвинението чака вече четвърти месец отговор от италианските власти на съдебна поръчка, направена от българска страна.

Гаранция
Парична гаранция в размер на 3000 лв. определи на 5 март (сряда) Варненският окръжен съд за 18-годишния Игнат Игнатов, обвиняем за притежание на амфетамини с цел разпространение и участие в организирана престъпна група. Мотивите на магистратите бяха влошеното здравословно състояние на младежа и фактът, че тази година той е... абитуриент. Игнат беше задържан в средата на август м.г. заедно с Кольо Колев (20 г.) и 23-годишния Мартин Тодоров с близо 20 гр амфетамин и 35 гр синтетичен наркотик. В дома на Мартин бяха открити 182 гр амфетамини, както и 1.2 грама марихуана. Колев има зад гърба си две присъди за наркопрестъпления, последната от които е влязла в сила през юли 2007 година.

Визита
Британският министър на правосъдието Джак Стро е поздравил колежката си Миглена Тачева с постигнатото по Плана за действие по показателите за напредък в съдебната реформа, свързани с дейността на българското правосъдно министерство. Стро е декларирал съпричастност към осъществяващите се в България реформи в сферата на правосъдието и борбата с корупцията. Той е подчертал, че следи тези проблеми още от предприсъединителния период на България към ЕС, когато е бил ангажиран с тях в качеството си на външен министър на Великобритания. По време на разговора си Тачева и Стро са коментирали и проблемите, свързани с борбата с корупцията.

Правомощия
Служителите на новосформираната Държавна агенция Национална сигурност ще могат да следят верността на декларациите за липса на конфликт на интереси на чиновниците, заемащи висши държавни длъжности в изпълнителната власт, стана ясно в четвъртък (6 март). Декларации ще попълват министри, заместник-министри, началници на политически кабинети в министерствата, шефове на агенции и др.

Белезници
Столични ченгета задържаха шофьора, който прегази в сряда (5 март) късно вечерта 19-годишно момиче. След инцидента на столичния бул. Александър Малинов Д.С избягал от мястото на произшествието със своя Мерцедес. Той и негов приятел зарязали автомобила на около 400 м от мястото на злополуката и избягали. Малко след това Д.С. позвънил на 166 и съобщил, че колата му, която била паркирана пред дискотека в Студентския град, била открадната. Криминалисти от сектор Престъпления срещу личността започнали работа по няколко версии, едната от които е инсценирана от извършителя кражба. В четвъртък (6 март) Д.С. е задържан, а по-късно е направил пълни самопризнания пред съдия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във