Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Свобода
Шуменският окръжен съд оправда Георги Желязков и Стоян Стоичков, обвинени в убийството на Мартин Борилски. Студентът в Сорбоната в Париж бе намерен на 20 юли 2000 г. с 93 прободни рани и счупен череп. Съдът отхвърли и иска на майка му Иванка Въчева за причинени неимуществени вреди в размер на 400 000 лв. като недоказан. След прочитането на присъдата тя обвини съда в корупция, макар да няма доказателства за това. Тя е готова да си търси правата и в международни инстанции. Предвид обема на делото съдът ще обяви мотивите за присъдата в 30-дневен срок.

Мярка
Варненският окръжен съд остави в ареста Йосиф Асенов, обвинен за участие в организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация. Постоянна мярка задържане под стража му е наложена през октомври 2007 г., като в ареста са още брат му Тефик (33 г.), Милен Христов и 18-годишният му син Ивайло - всички от Долни Чифлик. Срещу тях се води досъдебно производство, като престъпленията са извършени в периода октомври 2002 - октомври 2006 г., когато групата е изнасяла женска плът предимно за Германия и Франция. Мотивите на съда за потвърждения на най-тежката мярка са, че може да се направи обосновано предположение за авторство на деянията. Ако е на свобода, Асенов може да заплаши свидетели или да възпрепятства хода на досъдебното производство, обясниха още магистратите.

Дилъри
Варненският окръжен съд отказа да измени мярката за неотклонение от задържане под стража в по-лека на обвинения в притежание на наркотици в голямо количество Боян Боозов. Той беше задържан в ареста на 9 ноември 2007 г. заедно с още двама мъже и една жена. Тогава ченгета откриха в автомобила, с който пътуваха, повече от килограм амфетамини, а по-късно при обиска бяха иззети близо 17 гр марихуана и 0.95 гр хероин. Магистратите се мотивираха, че може да се направи обосновано предположение за авторство на престъплението. Съдът прецени, че Боян е наркозависим, а не психически болен и заради това, ако е на свобода, младежът може да извърши друго престъпление.

Убийство
Рецидивист от Ботевград, осъждан единадесет пъти, е уличен в убийство на столичанин, съобщи пресцентъра на МВР. Криминалистите установили, че на безлюдно място близо до сградата на СБА в Ботевград 43-годишният А.М. нападнал жертвата си, нанесъл му жесток побой и го удушил със сезал. След това натикал трупа в багажника на колата на убития и потеглил към землището на с. Врачеш. От жертвата А.М. взел 1300 лв. и мобилен телефон, а по-късно закопал трупа в сметище и нахвърлил върху него парчета плат, за да прикрие прясно изровената пръст. Личните вещи на столичанина захвърлил в контейнер в Ботевград. Снабден с документи на автомобила, А.М. го продал без формален договор на мъж в столичния квартал Филиповци за 800 лева. На 26 март убиецът се предал в РПУ-Ботевград и направил пълни самопризнания. Разказал, че на 22 февруари вечерта двамата пили кафе в Ботевград и А.М. видял, че неговият познат носи в себе си пачка пари, а той и съпругата му имали да връщат дългове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във