Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Споразумение
Наркодилърът от Девня Седаил Ахмедов ще лежи две години и половина зад решетките, след като се споразумя с прокуратурата и получи присъда под минимума. Варненският окръжен съд одобри споразумението, постигнато между прокуратурата и Ахмедов, който бе подсъдим по дело за наркоразпространение и пране на пари. Той призна, че на 11 октомври 2007 г. държал 338 грама кокаин, 9 грама марихуана, близо 390 грама амфетамини - дрога на обща стойност 37 971 лева. Наркотиците бяха иззети от квартирата на Седаил, която е използвана за наркодепо. За това престъпление обвинението и Ахмедов се споразумяха за ефективна присъда от две години и половина лишаване от свобода и глоба в размер на 10 000 лева. Ахмедов призна вината си и получи същата присъда от две години и половина затвор по второто обвинение по това дело - пране на пари. Освен дрогата, той държал в квартирата си 271 долара, 570 евро и 8832 лв. - сума на обща стойност 10 320 лв., придобити от продажбата на наркотици. Съдът отне парите в полза на държавата. Наркодилърът бе задържан по време, когато изтърпяваше наказание пробация, наложено през 2006 г. за престъпление против личността.
Спирачка
Административният съд - Русе, спря след жалба на граждани решението на Общинския съвет за увеличаване на част от местните данъци. От тази година местната власт може да определя размера на местните такси и данъци. Ето защо русенските общински съветници през февруари увеличиха размера на ставката при възмездно придобиване на имущество от 2 на 3%, като предложението беше дори за 3.5 процента. В нормативната уредба се дава право на местната власт да варира с налога в интервала между 2 и 4 на сто. Блокирането на данъчната ставка важи до приключване на съдебното производство по оспорване, като делото бе образувано в края на март. Първото му заседание е насрочено за 16 май. Жалбата е подадена от Иво Иванов и Зорница Илиева, които твърдят, че разпоредбата на Общинския съвет за увеличаване на местния данък върху сделките с имоти е незаконосъобразна, поради което се иска отмяната й, посочват от Административния съд.
Показания
Измъчваният от най-различни болести Красимир Маринов - Големия Маргин, свидетелства в понеделник (14 април) по делото за убийството на Милчо Бонев-Бай Миле. По него обвиняеми са Тихомир Дочев, Анатоли Мънков, Илиян Георгиев и Георги Стефанов. В показанията си Маринов обясни, че е познавал Милчо Бонев от около 10 години. Маргина, бай Миле, Младен Михалев-Маджо, Дмитрий Минев-Руснака и Румен Николов-Пашата бяха съдружници в Интергруп енд партнърс. Маринов обясни, че две години преди смъртта на бай Миле те не се били виждали, чували се по телефона и затова не знаел с какъв бизнес се е занимавал Милчо Бонев. За смъртта на бай Миле Маргина разбрал от медиите. Същия ден той бил на погребение на приятел на баща му. Красимир Маринов бе категоричен, че не познава подсъдимите по делото. Делото за убийството на Милчо Бонев бе отложено за 14 май.
Отказ
Софийският военноокръжен съд отказа в четвъртък (17 април) да прекрати делото за убийството на Ангел Димитров - Чората, тъй като правата на подсъдимите не са нарушени и даде ход на процеса. Но той вече ще бъде достъпен за медиите. Петимата подсъдими антимафиоти, които преди година получиха общо 91 години затвор, заявиха, че не се признават за виновни и обявиха, че ще дадат обяснения пред съда на по-късен етап. В момента се приемат различни експертизи. От заключението на химическата експертиза става ясно, че в урината на Димитров, който беше пребит до смърт през ноември 2005 г., има остатъчно количество кокаин, но то не е голямо и не може да се възприеме, че е взимал наркотика редовно и в момента на задържането му е бил под неговото въздействие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във