Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Находка
Антимафиоти и ченгета от ОДП-Хасково и ОДП-Стара Загора спипаха 135 кг амфетамини в автомобила на 38-годишния Т.Д. от Пещера в сряда (23 април). Екшънът се разиграл на автомагистрала Тракия на разклона за Чирпан, където Пежо-то е спряно за проверка. В автомобила са открити седем чувала с таблетки с логото на каптагон. Те били с белезникав цвят и пакетирани по 1000 броя в прозрачни полиетиленови пликове. По-късно на автомагистрала Тракия близо до Пазарджик е задържан и 49-годишният му съучастник П. Н. от София.

В кауша
Състав на Софийския градски съд остави в четвъртък (23 април) 73-годишния Никола Чипински под стража. Съдът уважи искането на Софийската градска прокуратура за налагане на най-тежката мярка за него заради това, че Чипински намушка в дясното бедро Николай Маринов (42 г.), който вследствие на загуба на кръв почина. Кървавият инцидент стана на 19 април 2008 г. след пререкание помежду им в столичния квартал Красно село. Съдът прецени, че не Чипински няма да се укрие, но е възможно да извърши ново престъпление. Решението може да бъде протестирано и обжалвано в тридневен срок пред Софийския апелативен съд, където делото е насрочено за 29 април 2008 година.

Попълнения
Инспекторатът към ВСС одобри в четвъртък (24 април) 18 експерт юристи, които ще подпомагат работата на инспекторите. Решението за одобрението на експертите беше взето единодушно по време на заседание на инспектората. Така на деветимата инспектори се падат по двама експерт юристи. Конкурсът за избора им се проведе от петчленна комисия, като кандидатите бяха одобрявани по лични качества и професионален стаж и опит. Проведено е и събеседване с всеки един от тях по две опорни точки: правомощия на инспектората и правни аргументи по конкретен случай. Сред избраните няма действащи магистрати, а само бивши прокурори, съдии, следователи, нотариуси и съдии-изпълнители.

Отмяна
Състав на Административен съд София-град отмени в сряда (23 април) решение на директора на РИОСВ - София, с което беше дадено разрешение на Чистота-Искър ЕООД да съхранява, обезврежда, депонира и транспортира на отпадъци в депото в Суходол в периода от 3 декември 2007 г. до 3 декември 2009 година. Магистратите са преценили, че за експлоатацията на депото се изисква комплексно разрешително. Освен това е било задължително извършване на Оценка за въздействие върху околната среда. Такава е направена през 1995 г., но тя е невалидна поради изтеклия й едногодишен срок. Директорът на РИОСВ-София е издал разрешение за посочените дейности, без да ги подложи на ОВОС, което е съществено нарушение на изискванията на закона.

Прощъпалник
Служителите на Държавна агенция Национална сигурност се настаниха в собствена сграда във вторник (22 април). На официалното й откриване премиерът Сергей Станишев каза, че ДАНС има пълен картбланш от страна на правителството за своята работа. Само така този кредит на доверие ще прерасне в доверие на хората към институциите, изтъкна Станишев и подчерта, че ДАНС и МВР са част от едно цяло и трябва да работят заедно. Министър-председателят беше категоричен, че времето е показало необходимостта от създаването на такава агенция, която да носи отговорност за националната сигурност. Шефът на ДАНС Петко Сертов пък изтъкна, че Държавната агенция е добре структурирана и напълно оперативна структура, но постигнатите резултати от нейната работа са все още далеч от очакванията на обществото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във