Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Грабеж
Оборотът на чейнджбюро беше задигнат при въоръжения грабеж в Бургас в сряда (30 април). Парите били натъпкани в сак, който служители на обменното бюро превозвали в служебен Фиат с бургаска регистрация. Те изчаквали да се включат в пътния трафик по ул. Съединителна в морския град. Изведнъж двама непознати мъже отворили предната дясна врата, заплашили с газов пистолет служителите и дръпнали сака с парите. След това бандитите отпрашили с друг лек автомобил. Служители на сектор Криминална полиция при ОДП - Бургас и Второ РПУ в града ги издирват по описание.

Дисциплинарно производство
Със заповед на вътрешния министър Михаил Миков е образувано дисциплинарно производство срещу ченге от Охранителна полиция към ОДП-Перник. Разпореждането е от вторник (29 април) и е във връзка със сигнали за системни нерегламентирани контакти на служителя с криминалнопроявен. Предложението е направено от директора на ОДП в града комисар Димитър Шереметев. Резултатите се очакват в едномесечен срок. Ако сигналът бъде потвърден, на полицая ще бъде наложено съответното дисциплинарно наказание. На този етап той е отстранен от работа до приключване на проверката.

Удължаване
С четири месеца е удължен срокът за прокурорското разследване на пожара във влака София-Кардам, стана ясно в сряда (30 април). Веднага след празниците се очакват резултатите от последната пожаро-техническа експертиза, която ще обобщи целия доказателствен материал за тежкия инцидент. Според наблюдаващия прокурор Валери Мирчев след това предстои прецизиране на експертизите, с оглед да се повдигнат обвинения. До момента по трагичния случай са разпитани над 100 свидетели, между които пътници, технически персонал от влака и хора, включили се в спасителните действия. За изясняване на фактите са изготвени близо 30 експертизи.

Среща
На официална церемония в сградата на МВР във вторник (29 април) вътрешният министър Михаил Миков и гръцкият заместник-министър Панайотис Хинофотис положиха подписи под две междуправителствени споразумения между двете страни. Едното от тях предвижда изграждане на контактен център на Промахон. Целта е размяна на информация в реално време, сътрудничество и борба с организираната престъпност, предвижването на хора и нелегалното им преминаване. Ще се въведе и т.нар. контрол на едно спиране, което цели по-бързото и улеснено предвижване на хората от двете страни.

Затвор
Двама крадци на телефонни кабели получиха ефективни присъди само ден след като бяха спипани. Във вторник (29 април) през нощта ченгета от РПУ - Гулянци, изненадали бандитите точно когато се опитвали да отмъкнат телефонен кабел от шахта на автобусна спирка в същото селище. По-късно станало ясно, че единият е 31-годишен, а другият на 25 години. И двамата местни жители били осъждани. На следващия ден - сряда (30 април), Никополският районен съд наложи ефективни присъди за срок от една година и три месеца на крадците.

Акции
Екип от ОДП-Хасково иззе 2720 кутии безакцизни цигари. Полицейските акции са извършени по време на празничните дни. Униформените спрели за проверка Форд Фокус и установили, че 43-годишният шофьор превозва 2580 кутии. Във Форд Ескорт пък органите на реда открили още 140 кутии. Зад волана седял 52-годишен мъж от Симеоновград. Цигарите без бандерол са иззети и предадени на отдел Акцизи при митница Свиленград, а на водачите са съставени актове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във