Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Визита
Представители на Висшия съдебен съвет са на посещение в Европейския парламент в Брюксел от 7 до 9 май. Висшите магистрати се срещнаха в сряда (7 май) с Мартинез Алберола, която отговаря за правосъдието и вътрешния ред в кабинета на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, и с комисар Меглена Кунева.
В програмата на делегацията бе предвидена дискусия с членове на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и с Комисията по конституционните въпроси към Европейския парламент, както и разговори с посланик Бойко Коцев, групата на българските представители в ЕП и със съдията в Съда на европейските общности Димитър Арабаджиев.

Сътрудничество
Д-р Щефан Франке, президент на Върховния областен съд в Нюрнберг, и Виолета Бояджиева, председател на Варненския апелативен съд (ВАП) подписаха на 7 май (сряда) във Варна споразумение за сътрудничество между двете институции. На церемонията присъства министърът на правосъдието Меглена Тачева и д-р Хелмут Палдер, ръководен съветник на правосъдния министър на Бавария. Двете страни ще развиват съвместни проекти в областта на определяне на нуждите от съдии, на натовареността на съдилищата, както и в областта на компютърната престъпност. Председателката на ВАП отбеляза, че подписването на споразумението съвпада с навършването на 130 години от основаването на съдебните институции във Варна. Д-р Франке заяви, че е впечатлен от факта, че в България 97% от съдебните производства приключват до три месеца.

Цайтнот
Посланикът на Франция у нас Етиен дьо Понсен заяви при посещението си в Шумен, че действията срещу организираната престъпност трябва да са бързи, защото времето минава. Посланикът допълни, че Франция и другите страни от Европейския съюз се надяват България да предприеме реални действия срещу корупцията и организираната престъпност. Според посланик Дьо Понсен ЕС вярва в инициативите на премиера Сергей Станишев в тази насока и реформите, които той се ангажира да направи. Важно е обаче те да се реализират бързо, защото остава малко време до поредния доклад на Европейската комисия през юни, подчерта дьо Понсен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във