Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Акция
При специализирана акция на ДАНС, ОДП-Кюстендил и местната дирекция на НАП в граничната зона на ГКПП Гюешево е разбит международен канал за контрабанда на цигари, хранителни стоки и текстил, съобщиха от правителствената информационна служба в четвъртък (29 май). Конфискувани са 5382 кутии цигари, над осем тона захар и голямо количество китайски текстил без документи за произход. В основата на канала са български и македонски граждани. Те са изкупували и акцизни стоки в безмитните магазини на границата, като в съучастие с митничари и гранични полицаи са ги внасяли и продавали на вътрешния ни пазар. От дейността на групата бюджетът е ощетен с няколко милиона лева.

Пандиз
Турският тираджия Метин Улу беше пратен за две години и 11 месеца зад решетките от състав на Пловдивския окръжен съд в понеделник (26 май). Магистратите признаха за виновен 58-годишния мъж в убийство по непредпазливост. Шофьорската му книжка се отнема за пет години. На 11 февруари турчинът връхлетя върху Иван Минев, който спрял с камиона си близо до Карловския надлез край Пловдив в аварийната лента да провери гумите, и избяга. Жестоката сцена се разиграла пред очите на полицейски автопатрул, който застигнал беглеца след кратко преследване. Тестът с дрегер показал 1.74 промила алкохол в кръвта. Направената малко по-късно кръвна проба обаче отчела 2.15 промила. Подсъдимият направи самопризнания и затова му беше определено наказание под предвидения минимален размер от три години затвор. Метин Улу ще заплати и кръвнина от общо 230 000 лв. на близките на Иван Минев.

Белезници
Окръжният съд в Пловдив постанови най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража на четирима наркопласьори в сряда (28 май). Заседанието се проведе при закрити врата заради използваните специални разузнавателни средства. Те са част от престъпна група за разпространение на наркотици. Други двама участници в бандата са били задържани в началото на април. От началото на февруари т.г. членовете на групата са държали и разпространявали в Пловдив и в Хасково високорискови наркотици. Иззети са над половин килограм хероин, 120 гр хероин, около седем килограма амфетамини и повече от 1000 таблетки екстази.

Реванш
Районната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт в четвъртък (29 май) срещу Марин А., който е член на Адвокатската колегия в града под тепетата. Става дума за извършени от него три измами. Ако бъде признат за виновен, подсъдимият може да получи до шест години затвор за всяко едно от тях. Той е лишен от право да упражнява адвокатска професия за срок от 18 месеца и е изключен от списъците на Адвокатската колегия в Пловдив. Според доказателствата през 2001 г., 2002 г. и 2004 г. в качеството си на адвокат поддържал заблуждение у двама свои клиенти, че води от тяхно име три граждански дела с голям имуществен интерес. Той ги уверил, че е депозирал искови молби от името на представляваните от тях стопански субекти и активно защитава интересите им в съда. За тези свои действия получил и полагаемите му се хонорари в общ размер 9500 лева. През 2003 г. предоставил на един от клиентите си копия от фалшиви съдебни решения, според което пострадалият бил спечелил две от водените дела. Междувременно големият период от време, през който липсвало произнасяне от съда, мотивирало пострадалия да сезира Инспектората на Министерството на правосъдието. Извършената проверка установила, че в регистъра на съда няма заведени дела, в които той да е ищец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във