Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Пратка
Митничари на Летище София разкриха опит за нелегален износ на 244 400 евро в сряда (4 юни), съобщиха от Агенция Митници. Акцията на служители от отдел Митническо разузнаване и разследване на наркотрафика е установила, че пратката е била предназначена за Китай. Валутата е открита в експресна куриерска пратка, а парите са били укрити в кантарче и калкулатор. Стоката била декларирана като нискостойностна пратка за 16 щ. долара. Изпращач на стоката е китаец, живеещ в София.

Препоръки
Правната комисия излезе с препоръки към административните съдилища в четвъртък (5 юни). Първата от тях е в определени съдилища да се предостави информация за средното времетраене на административните дела. Където има по-висок процент отменени актове, да се предприемат действия по отстраняването им. Друга препоръка е да се промени изборното законодателство, като се направи преглед на съдебната практика за оспорване на изборни резултати. Предлага се да бъде обобщена дейността на административните съдилища по налагане на санкции на длъжностни лица за неизпълнение на задължения по силата на влезли в сила съдебни актове. Комисията предлага още да се определят областите, където има проблем с точното прилагане на закона.

Убийство
Номерът на Владислав Янков-Зомбито е последният, записан в мобилния апарат на зверски убитата миналата събота (31 май) Мария Добрева в Карнобат. Среднощният разговор между двамата около 1.30 ч. на 27 май издал 22-годишният младеж. Тази улика се оказала достатъчна за криминалистите. Мария е работила като сервитьорка в елитното заведение S-клуб в центъра на града. На една от масите до последно седял Владислав заедно с няколко негови приятели. Точно тази нощ Мария му казала, че окончателно прекъсват връзката си. Докато се прибирала към вкъщи, по пътя й звъннал Владислав и настоял да се видят пред къщата й. Момичето влязло в жилището си, оставило дамската си чанта в коридора и излязло на двора. След което Мария била убита.

Белезници
Задържаха убиеца на 17-годишния Анатоли Павлов от Плевен, който миналата неделя (1 юни) беше намерен удавен в язовир в местността Мъртвата долина край града. Заподозрян за убийството е 23-годишният ром Георги Георгиев-Чокана. При огледа на трупа няма данни за насилие. По неофициална информация малко преди инцидента убиецът и жертвата се скарали заради момиче, след което Георги блъснал Анатоли в язовира и държал главата му под водата, докато се удави. След това убиецът закарал момичето в гробищен парк и го заплашил с насочен пистолет да мълчи. По-късно обаче то дало показания в полицията. Убиецът е осъждан за кражби и грабежи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във