Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Предложение
Кабинетът предложи на президента Георги Първанов да издаде указ за временно назначаване на главен комисар Красимир Петров на длъжността директор на Национална служба Полиция. В момента той ръководи Главна дирекция Гранична полиция и е заместник-шеф на НСП.
Министерският съвет е предложил още с президентски указ да бъде освободен главен комисар Веселин Петров, който досега заемаше длъжността директор на НСП.

Настояване
Заради зачестилите инциденти с газови пистолети апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов настоява да се създаде нова Наредба за реда на вноса, износа, покупко-продажбата, притежаването, съхранението и носенето на газови и сигнални пистолети и боеприпаси за тях. Според сега съществуващите текстове всеки може да си купи сигнален и газов пистолет, защото не се изисква разрешение за придобиване на пиротехнически изделия в единични бройки. При разследването в досъдебни производства е констатирано, че с незначителна намеса газовите пистолети и револвери биха могли да бъдат преработени като огнестрелни оръжия по смисъла на ЗКВВООБ. Това според Росен Димов предоставя възможност за безпрепятственото преодоляване на въведения разрешителен режим за огнестрелните оръжия и използването им без всякакъв контрол и възможност за установяване на техните притежатели.

Отлагане
Софийският районен съд отложи в понеделник (23 юни) делото срещу бившия шеф на ДФ Земеделие Асен Друмев. Както е известно, той е обвинен в престъпление по служба и нанасяне на финансови щети на държавата в размер на 482 129, 55 лева. Причина за отлагането на процеса за пореден път бе отсъствието на подсъдимия. В началото на заседанието защитата му показа болничен лист, в който се казва, че Асен Друмев е на домашен амбулаторен режим на лечение за периода от 19 юни до 26 юни, вследствие на което не може да присъства на заседанието.

Конфискация
Трети иск за конфискация на имущество, този път за 428 852 лева, внесе в Русенския окръжен съд комисията Кушлев. Обект на вниманието й е 49-годишният бизнесмен Росен Русев, който вече има една присъда за използване на фалшиви банкноти. Той бе осъден през 2004 г. заради опит да се разплати с фалшива 20-еврова банкнота, като тогава се споразумя с правосъдието. Комисията иска да бъдат конфискувани в полза на държавата идеални части от два имота в Русе, в единия от които има масивна къща, ниви и гори край Бяла, както и на 129 736 лв. от продадена нива. Освен това хората на Кушлев искат да приберат и парите от банковите сметки на Росен Русев, както и дяловете му от фирма, в която е съдружник. Според информационната система ДАКСИ става дума за Ремонтстрой 2006 ООД.

Изследване
Нараства броят на младите хора в България, станали жертва на наркотиците, сочи изследване на Националния център по наркомании. От резултатите на центъра става ясно, че 27.4% от употребяващите са на възраст до 25 г., 94.5% - до 30 г., като общата средна възраст на дрогиращите се е 23.1 години. Проучването е по повод отбелязването на Световния ден за борба с наркотиците на 26 юни. Според експертите от центъра най-употребяваният наркотик в България е канабисът. Най-голям е и броят на злоупотребяващите с различни форми на канабис. Увеличава се броят и на хората, взимащи други психоактивни вещества.

Facebook logo
Бъдете с нас и във