Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Белезници
Международен канал за трафик на жени е бил разкрит от антимафиоти в Благоевград, стана ясно в понеделник (30 юни). Операцията е проведена в началото на юни. Организатор е гъркът Х.Г., обявен за международно издирване за множество престъпления, свързани с трафик на хора, незаконно притежание на оръжие и разпространение на наркотици. Той е пребивавал у нас под чужда самоличност, използвайки гръцки паспорт с данни на друго лице. По данни на полицията момичетата, които са били изпращани в Гърция да проституират, са от Узбекистан, Молдова и Украйна. Те преминавали границата ни с фалшиви български документи за самоличност.

Промяна
Добричкият окръжен съд намали размера на наложеното от Районния съд в града наказание от пет години затвор на бившия кмет на Добрич Йосиф Маринов в три години условно с петгодишен изпитателен срок във вторник (1 юли). Освен това подсъдимият е лишен от правото да заема управленски постове в търговски дружества за пет години. Маринов беше признат за виновен за това, че през 1995 г. е присвоил 200 000 неденоминирани лева от общината. Въззивната инстанция е приела, че наложеното наказание от пет години лишаване от свобода е завишено. Аргументи за решението й са чистото съдебно минало и добрите му характеристични данни.

Проблем
В Единната информационна система за противодействие на престъпността надеждно работят само ведомствените информационни системи на Министерство на отбраната и на следствието. В тях обаче възникват съвсем малка част от събитията в наказателния процес. Прокуратурата не води подобна статистика, поради което е невъзможно пряко сравнение на данните. Това стана ясно на кръгла маса в Съюза на юристите в четвъртък (3 юли).

Facebook logo
Бъдете с нас и във