Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Проект
В четвъртък (10 юли) стартира проектът Прокуратурата с лице към обществото. Целта е да се създаде още по-активен диалог с гражданите и правната общност. Проектът ще популяризира функциите и правомощията на държавното обвинение с информационни материали, които ще бъдат разпространени във всички прокуратури и РПУ в страната. В тях ще бъде описано и как хората могат да подават сигнали за корупция. Инициативата е на клуб Журналисти срещу корупцията в партньорство с прокуратурата.

Окончателно
Състав на Върховния касационен съд потвърди присъдата на Софийския апелативен съд (САС) по делото Индиго в сряда (10 юли). На 30 януари тази година охранителите Георги Василев и Анри Силаги бяха осъдени да платят глоба от 800 лв. заради това, че не са създали безопасен ред за влизане в дискотеката. Въззивните магистрати пък потвърдиха присъдата на Софийския градски съд по отношение на Цвятко Барчовски - три месеца условно с тригодишен изпитателен срок и глоба от 1500 лева. Анри Силаги, Ангел Николов и Георги Василев бяха осъдени от апелативния съд да платят солидарно граждански искове в размер на 50 000 лева.

Показно
Бургаски антимафиоти задържаха организирана престъпна група във вторник (8 юли). Бандитите разпространявали наркотици, занимавали се с палежи на коли и забиване на кирки в тях за наказание, чупели витрини на търговски обекти по поръчка на конкуренти в охранителния бизнес. Задържани са шест души на възраст между 20 и 30 години. Открити са кокаин и марихуана, чието точно количество не е било уточнено. На заловените са повдигнати обвинения за ръководство и участие в организирана престъпна група (чл.321 ал.3 от Наказателния кодекс).

Позиция
Председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов изрази несъгласие с даването на оперативни функции на министъра, което според него довело до случая Галеви. По думите му вътрешният министър не е оперативен работник и той трябва да се занимава с общото ръководство на министерството, а професионалното ръководство трябва да се води от главния комисар. Депутатите одобриха поправките в законопроекта, според които МВР ще има пет главни дирекции, а ГДБОП става част от криминалната полиция.

Ревизия
По искане на Военноокръжната прокуратура в Пловдив Министерството на отбраната започва от следващата седмица финансова ревизия на 68-а бригада Специални сили. Ще се разследва дали са сключвани неизгодни договори за доставка на въоръжение, снаряжение и алпийско оборудване и цените на ремонтите на сградите в периода 2004-2008 година. Повод за проверката е сигнал на военни от бригадата, в който са посочени девет обвинения срещу бившия началник бригаден генерал Пламен Торлаков.

Развитие
Министърът на правосъдието Миглена Тачева разговаря със заместник-министъра на правосъдието на Великобритания Бриджит Прентис по случая Майкъл Шийлдс. Министър Тачева е запознала Прентис с постановлението на Варненската апелативна прокуратура от 28 юни т.г. по жалбата на Майкъл Шийлдс срещу отказа на Варненската окръжна прокуратура да възобнови делото срещу него. Апелативната прокуратура - Варна, потвърждава отказа на Окръжната прокуратура - Варна. Това решение може да се обжалва пред Върховната касационна прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във