Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Обвинение
Военната прокуратура повдигна две обвинения срещу отстранения от длъжност началник на поделението в Челопечене майор Мирослав Митов в четвъртък (17 юли). Едното за длъжностно присвояване в особено големи размери, а другото за престъпление по служба. Нарушенията са свързани със злоупотреби в поделението в Челопечене, но не с липса на боеприпаси. Става дума за процедури по търгове за изкупуване на цветни метали.

Нагло
Председателят на Административния съд във Варна Анелия Цветкова беше задържана в момент на получаване на подкуп от 10 000 лв. в четвъртък (17 юли), съобщиха от прокуратурата. Това е станало след проведена специализирана операция на служители от Държавната агенция 'Национална сигурност и Софийската градска прокуратура. По случая е образувано досъдебно производство.

В кауша
Следователят от Окръжната следствена служба във Варна Николай Вълчев беше осъден на три години условно с петгодишен изпитателен срок от Софийския градски съд във вторник (15 юли). Магистратите го признаха за виновен, че на 27 май 2004 г. е съставил протокол за оглед на автомобилна катастрофа и удостоверил неверни обстоятелства с цел документът да бъде използван по-късно като доказателство. Същото наказание Вълчев получи и по обвинение, че е спомогнал да бъде осуетено наказателното преследване срещу предизвикалия катастрофата Янчо Николов, довела по непредпазливост до смъртта на Исмаил Хасанов. Следователят не е отбелязал в протокола, че Николов е избягал от местопрестъплението.

Пред Темида
Прокуратурата в Пловдив внесе в съда обвинителния акт срещу трима сводници за систематично склоняване към проституция на десет жени от Пловдив, стана ясно в четвъртък (17 юли). Тримата бяха задържани след полицейска акция на 4 юни тази година в публичен дом край града. Със сексработничките се договорили да получават половината от заработеното. Транспортирали жените с личните си автомобили до различни адреси по желание на клиентите. Тримата дори разпространили визитки с адреса на публичния дом чрез таксиметрови шофьори в града. Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите могат да отнесат от две до десет години затвор и глоба от 5000 до 15 000 лева.

Радикално
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решение на тричленен състав на съда от 3 април тази година, с което бе отхвърлена жалбата на Николай Ганчев срещу решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за освобождаването му от длъжност заместник апелативен прокурор на София заради накърняване на престижа на съдебната власт. Това стана ясно в четвъртък (17 юли). За Ганчев се твърдеше, че е провеждал множество разговори с русенския сикаджия Илиян Пенев-Мацола, на които са обсъждани действия по хода на отделни наказателни производства. Според Закона за съдебната власт дисциплинарното наказание на магистрат може да бъде наложено до една година от откриването, но не по-късно от две години от извършването на нарушението, ако то е преустановено. ВАС приема, че след като последният проведен телефонен разговор на Ганчев с Мацола е от 3 май 2004 г. двугодишният срок е изтекъл на 3 май 2006 година.

Белезници
Наркодилър, разпространявал дрога в жк.Люлин, е бил задържан при спецоперация на криминалисти от сектор Наркотици при Столичната дирекция на полицията и Девето РПУ. Старият познайник на ченгетата Н.Б. е бил закопчан в автомобил Тойота, след като оказал яростна съпротива срещу полицаите. При претърсването на колата са били намерени 21 пакетчета с марихуана и няколко таблетки екстази.

Facebook logo
Бъдете с нас и във