Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Резултати
Химическата експертиза на двата изгорели вагона от пътническия влак Пловдив-София показа, че пожарът не е предизвикан от взривни вещества. Изследването беше извършено от дирекция ДОТИ - МВР, резултатите бяха представени от прокурора в Апелативна прокуратура - Пловдив, Пенка Богданова във вторник (5 август). Пътническият влак Пловдив-София пламна на 21 юли тази година на излизане от Пловдив. Изгоряха напълно първи и втори вагон. До жертви не се стигна. Сред предполагаемите причини за пожара бяха външна намеса, техническа неизправност, неизгасена цигара.

Спирачка
Административният съд в Русе спря в сряда (6 август) предварителното изпълнение на решението на Общинската избирателна комисия в Русе за отнемане пълномощията на общинския съветник от ГЕРБ Ваньо Танов. Бившият шеф на ГДБОП и неуспял кандидат-кмет на града беше изгонен от колегите си заради отсъствия от три сесии на Общинския съвет. Той подаде жалба до Административния съд срещу решението на общинската избирателна комисия. Магистратите се съобразиха с аргументите, че предварителното отстраняване на Ваньо Танов може да има негативни последици за личността му и да се попречи за нормалната работа на Общинския съвет. Подобно бе становището и на Окръжната прокуратура на Русе, която наблюдава съдебния процес поради важен държавен интерес. Съдебното дело продължава по спора за законосъобразността на решението и до 14 дни ще има произнасяне.

Операция
При специализираната полицейска акция, съгласувана с Върховната касационна прокуратура и приключила в началото на изминалата седмица, са задържани 394-ма нарушители, съобщиха от МВР. В тридневната акция са участвали и служители на Пожарна безопасност и защита на населението, които са следили за пожарната и аварийната безопасност на обектите. По време на полицейската операция са задържани общо 394 души. От тях 6 са с влязла в сила присъда лишаване от свобода, 80 са обявени за издирване, 17 са настанени в Домове за временно настаняване на малолетни и непълнолетни. За 24 часа са задържани 292-ма, а за срок от 78 часа - осем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във