Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Гавра
Хасковлията Васил Йорданов беше заплашен от съдия-изпълнител заради бракоразводно дело, по което бил осъден за 51 стотинки. Колосалната сума е трябвало да бъде внесена по сметката на Районния съд в Хасково преди 15 години по водено тогава дело. Осъденият обаче не обърнал внимание на дребната сума. След три петилетки Йорданов получил призовка от съдия-изпълнител, в която му се дава срок от три дни да внесе доброволно деноминираната такса от 51 стотинки плюс 15 лв. разходи за делото по сметката на РС. Ако поканата не бъдела изпълнена, осъденият трябвало да бъде подложен на конфискация на част от имуществото му, гласяла призовката. Йорданов веднага внесъл исканата сума.

Арест
Обвиненият в причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда, Стилиян Жеков е с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Това определи състав на Варненския окръжен съд във вторник (12 август). Инцидентът, при който Жеков уби с юмручен удар младеж, се случи на 9 август вечерта на крайбрежната алея в морската столица. Свидетелски показания дадени пред съдия, разпознаване, както и признанията на Стилиян дават основание за най-тежката мярка. Според съда, ако обвиняемият е на свобода, може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Споразумение
Състав на Пловдивския районен съд одобри споразумение по делото за битата учителка от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Града под тепетата. На Александър Б. е наложена пробация за срок от шест месеца за хулиганство. Стоил С. е с пробация за срок от девет месеца за отправени закани за изнасилване и за взривяване на жилището на преподавателката Мария Чулова. На Георги Ш. е наложена пробация за срок от шест месеца за хулиганство и осем месеца пробация за нанесен побой на учителката. Всеки от осъдените трябва периодично да се среща с пробационен служител. Скандалът се разрази на 24 март тази година в час по английски. Чулова била бутана с ръце и обиждана от учениците.

Сътрудничество
Министрите на правосъдието на България и Германия Миглена Тачева и Бригите Цюприс подписаха в резиденция „Евксиноград съвместна декларация за сътрудничество между двете министерства. То ще бъде най-вече в сферата на законодателството, управлението и реформата на съдебната система и дейността на съдебните органи. Министерствата ще си сътрудничат за повишаване на квалификацията на магистрати и експерти и ще продължат да обменят текстове от националното законодателство.

Промени
До края на септември в Министерския съвет трябва да бъдат внесени проекти за промени в Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс, както и в Закона за съдебната власт и Закона за специалните разузнавателни средства, съобщи правосъдният министър Миглена Тачева. По думите й, е необходим независим контрол, включително и парламентарен, върху органите, разрешаващи използването на СРС.

Темида
Активисти на Атака ще бъдат съдени по обвинение в хулиганство. Софийската районна прокуратура е връчила обвинителни актове на Ивайло Нинов за хулиганство и на Любомир Линков за противозаконно възпрепятстване на органите на реда. Двамата бяха задържани при безредици в центъра на столицата на 30 юли тази година по време на протестни действия на Атака. От партията на Волен Сидеров твърдяха, че ченгетата са подложили на насилие активистите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във