Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Нагло
Служителка от администрацията на Висшия съдебен съвет предложила подкуп на полицаи в курорта Слънчев бряг, стана ясно в четвъртък (28 август). Трийсет и една годишната Илияна Накова е прибягнала до рушвета, след като предизвикала катастрофа и ранила с автомобила си 66-годишна германка, разхождаща се зад хотел Корал. Накова е отказала проверка за алкохол с дрегер, като представила служебна карта за служител на ВСС. Освен това хвърлила в патрулката сгънати банкноти от по 20 лева, с които ченгетата да се почерпят.

Окончателно
Няма да има втора ексхумация на сестрите Белнейски, уверил окръжният прокурор на Пазарджик Иван Даскалов майката Фани в четвъртък (28 август). По време на срещата тя отново е била предупредена да не разговаря с медиите с оглед на запазване на следствената тайна. Фани Белнейска обаче не приела заключенията на петорната експертиза, в която се лансира версията, че децата са убити при катастрофа, тъй като твърденията не се покривали с останалите факти, че момичетата са удряни с камъни и насилвани. Иван Даскалов коментира, че предстои по безспорен начин да се докажат или отхвърлят твърденията в петорната експертиза.

Новост
Съзнателното използване на услуги от жертви на трафик на хора ще се криминализира до края на годината с поправка в Наказателния кодекс, стана ясно на редовното заседание на Министерския съвет в четвъртък (28 август). То беше прието от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) още през април и съгласувано с всички ангажирани институции. Програмата съдържа мерки в областта на предотвратяването, разкриването и наказването на трафика, както и по отношение на закрилата на жертвите и създаване на условия за тяхното по-бързо възстановяване. Със средства от бюджета на НКБТХ предстои откриване на приюти за временно настаняване и центрове за закрила и помощ на жертви на трафик на хора към местните комисии във Варна, Бургас, Пазарджик и Сливен. В София ще функционира кризисен център за временно настаняване на деца жертви на трафика.

Ненормално
Пиян простреля четири деца в бургаския квартал Победа в понеделник (25 август). Според свидетели мъжът е стрелял срещу хлапетата, тъй като предположил, че са брали от прасковата в двора му. Четирите момчета на възраст 4, 10 и 14 години са били простреляни с ловна пушка. Инцидентът е станал насред пладне. Децата били ранени със сачми, вероятно за птици, уточняват от полицията. Пострадалите са получили първа помощ, а впоследствие са освободени за домашно лечение. Предполагаемият извършител е 31-годишният Рали Милев, който не е успял да даде логично обяснение за стрелбата. Дни по-рано, пак пиян, Милев е гонил с нож по улицата други деца, но ченгета успели да го озаптят.

Белезници
Наркопласьори бяха арестувани при полицейски проверки в различни квартали на столицата през миналата седмица. С пет пакетчета кокаин пред дискотека в Студентски град е бил заловен 26-годишният К.М. от Ивайловград. Служители на Четвърто РПУ иззели няколко опаковки с хероин от 18-годишния П.С., когото обискирали при проверка до стадион Раковски. За 24 часа в Девето РПУ пък е бил арестуван 23-годишния К.Х., заловен с хероин в ж.к. Люлин. Образувано е досъдебно производство по случая.

Facebook logo
Бъдете с нас и във