Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Арест
Софийският военен съд остави в понеделник (1 септември) под домашен арест ченгетата, заловени да крадат чувал с марихуана. Стоил Янев и Владимир Гьоргев от РПУ - Петрич, бяха хванати на 28 август да прехвърлят през оградата на полицейски двор чувал с конфискувана марихуана, чиято стойност е близо 16 000 лева. По-късно униформените направиха пълни самопризнания.

Проверки
От вторник (2 септември) започна втората комплексна проверка на дейността на съдилищата, прокуратурите и следствените служби на територията на Апелативния район на Велико Търново. Тя ще продължи два месеца. Проверката е включена в годишната програма на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Взрив
Взривно устройство избухна пред Клуба на пенсионера в Харманли във вторник (2 септември). Няма пострадали, изпочупени са стъклата на прозорците. В общинската сграда, където се намира клубът, се помещава и приемна на полицейския инспектор, обслужващ района. Малко преди взрива униформеният е разпитвал граждани.

Дело
Административният съд в Кюстендил ще образува дело по издадена заповед от областния управител на града Любомир Дермански. С нея се спира решението на Общинския съвет в Бобов дол, с което бяха сменени председателят и заместник-председателят на ОбС. След приключване на съдебната ваканция ще бъде разгледана административната преписка, изпратена заедно със заповедта на областния управител. В случай че преписката е налице, ще бъде насрочено дело за произнасяне по компетентност.

Назначения
Министърът на вътрешните работи Михаил Миков разписа в сряда (3 септември) заповеди за назначаването на 87 полицаи и 21 дознатели в деветте РПУ-та на Столична дирекция на полицията (СДП). Други 100 стажант-полицаи първо ще преминат задължителен курс в Академията на МВР, преди да постъпят на служба в софийската полиция. Според данните на дирекция Човешки ресурси в МВР за първите осем месеца на тази година в СДП са постъпили 280 служители, а са напуснали 242-ма.

Конференция
От 11 до 13 септември ще се проведе шестата международна научна конференция за сигурност в Югоизточна Европа, която е под патронажа на президента Георги Първанов. МВР ще участва с демонстрации и експонати. Важен сектор тази година са противопожарната и пожарогасителната техника. Експозиционното разнообразие ще допълват технологии и техника за видеонаблюдение, интегрирани системи, преносими металдетектори, инсталация на компютърни системи. Първият изложбен ден ще премине и с демонстрации на жандармерия, гранична полиция, пожарна безопасност и спасяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във