Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Отлагане
Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото за длъжностно присвояване срещу бившите директори на Топлофикация-София Валентин Димитров и Георги Рогачев. На подсъдимата скамейка са още някогашният заместник-шеф на предприятието Емил Антонов, служителката Лина Абланска и бизнес дамата Мая Стоилова. Те са обвинени за неправомерна доставка на машини и арматура за нуждите на Топлофикация-София. От осъществяваните сделки са нанесени щети на столичното парно за близо 6 млн. лв., твърди прокуратурата.
На първото си заседание съдът отхвърли гражданския иск на Топлофикация-София срещу подсъдимите за 5 936 032.42 лева. Мотивът на магистратите бе, че молбата за иска не е оформена и подадена правилно. Съдът сне самоличностите на подсъдимите и отказа да приеме гражданския иск, но отложи делото за края на следващия месец. През май Софийският районен съд постанови ефективна присъда от 5 години затвор за Валентин Димитров, защото не е декларирал пред БНБ за нуждите на статистиката сделки на собствената си фирма Про Марк за над 10 млн. лева. Той обаче бе оправдан по обвинението за валутно престъпление на обща стойност 4.8 млн. лева.
В очакване
До един месец ще има решение на Върховния касационен съд по присъдата на двукратния световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, стана ясно след заседанието на ВКС в сряда (24 септември). Той бе осъден от Бургаския окръжен съд на две години и половина лишаване от свобода и пет години условно заради инцидента, в който загина Петър Петров и пострада Мануела Горсова. Пред ВКС Стависки заяви, че съжалява за случилото се и че разбира последиците от деянието си. Той изрази съболезнованията си към семействата на пострадалите. Пред съда Стависки каза, че работи по 15 часа на ден, за да изплати задълженията си към пострадалите. Защитата на Стависки поиска потвърждаване на присъдата. Прокуратурата настоя за ефективно наказание.
Споразумение
Дилърка на дрога бе осъдена от Пловдивския окръжен съд на три и половина години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба от 18 000 лева. Тридесет и четири годишната Есма Лападжи се призна за виновна, че през април на пловдивския Понеделник пазар е пласирала 33 г хероин на стойност 2142 лева. Клиент на дилърката бил и съпругът й Найден Асенов, който по това време излежавал присъда в затвора. Срещата с него била уговорена на Понеделник пазар, където до един от кошовете за смет Лападжи пуснала пакетчетата с хероин, опаковани в чорап, но била задържана от полицейските служители. Подсъдимата се призна за виновна и сключи споразумение с Окръжната прокуратура, което бе одобрено от съда.
В кауша
Софийският апелативен съд остави в ареста Мариан Копцев, който на 8 септември простреля на бул. „Вапцаров 33-годишния Владимир Казаков и 34-годишния Калин Станчев. В четвъртък (25 септември) Апелативният съд потвърди мярката „задържане под стража, постановена от СГС на 17 септември. Защитата на Копцев поиска да му бъде наложена мярка за неотклонение „домашен арест заради чистото му съдебно минало. Двамата простреляни от Копцев се занимават с рекет и изнудвания и са заплашвали обвиняемия и неговото семейство, изтъкна защитата. Мярката „домашен арест бе поискана и за да може Копцев да бъде със семейството си, тъй като бебето му (което е на месец и половина) получава припадъци. Съдът обаче прецени, че макар да няма опасност Копцев да се укрие, не може да се изключи възможността той да извърши ново престъпление и го остави в ареста.

Facebook logo
Бъдете с нас и във