Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Без промяна
Варненският апелативен съд отказа да промени във вторник (30 септември) мярката за неотклонение на Николай Николов, управител на Трансинс рециклираща компания, обвинен за отвличане и подбудителство към убийство на двама души. ВАС потвърди определението на Варненския окръжен съд от миналата седмица, когато молбата на бизнесмена да бъде освободен от „домашен арест бе оставена без уважение. Николов е под домашен арест от март тази година, когато мярката му бе променена заради неотложна операция. Той, Ганислав Начев, Илчо Адамов и Мартин Стоименов са задържани за убийството на Венцислав Евтимов и Добринка Пекова, открити през пролетта на 2007 г. в р. Камчия, близо до с.Круша. Адамов и Стоименов са разследвани като преки извършители на убийствата.

Уточнение
Грешно е наказателната репресия да се приема като основен инструмент на противопоставяне на сивия сектор, заяви главният прокурор Борис Велчев в сряда (1 октомври) на съвместно заседание на парламентарните комисии по икономическа политика и по бюджет и финанси. Той посочи, че за година в прокуратурата постъпват няколкостотин хиляди сигнала за икономически престъпления. Според Велчев има контролни органи, които са с правомощия да действат по тези сигнали, вместо всички от тях да се адресират до прокуратурата. В България има между 24 и 31 контролни органа във всички сфери на обществения живот, които биха облекчили работата на прокуратурата, като й дадат възможност да се занимава с наистина важните дела, посочи главният прокурор.

Споразумение
Министърът на правосъдието Миглена Тачева и корейският й колега Ким Кюнг Хан подписаха договори за правно сътрудничество между България и Република Корея. Парафирани бяха Договор за правна помощ по наказателни дела и Договор за екстрадация. След подписването Тачева заяви, че двата документа съответстват на вътрешното законодателство на двете страни. Постигането на удовлетворителните резултати е заради дългогодишната работа между България и Република Корея. Ким Кюнг Хан от своя страна каза, че с подписването на договорите се поставя нов етап в сътрудничеството по наказателните дела. Той заяви, че вярва, че това ще допринесе за двустранните отношения и в други области - като икономика и социална политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във