Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Разкритие
Престъпна схема, свързана с имотни измами, е била разкрита от Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС) съвместно с МВР, съобщи главният инспектор Анна Караиванова. Новината дойде след първата делова среща между министър Михаил Миков, главния комисар на МВР Павлин Димитров и членовете на Инспектората на ВСС. При проверка в съда в Костинброд се установили два случая на сериозни измами с недвижима собственост, осъществени от адвокат и съдия, които съвместно са изготвили фалшиви завещания. Адвокатът е обявен за издирване, срещу съдията ще бъде образувано дисциплинарно дело.

Обсъждане
Депутатите обсъдиха в сряда (29 октомври) проектозакона за изменение и допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства (СРС) на първо четене. Според представителя на Коалиция за България Румен Петков законопроектът на Министерския съвет отговаря на добрите европейски практики, на реалните необходимости, пред които е изправено обществото ни, и допринася за стабилността и в обществото, и в службите за сигурност. Депутатите оспориха създаването на бюро за наблюдение и контрол. Според опозицията тази структура, в която би трябвало да работят трима души, няма да успее да поеме всички задачи в тази сфера. Освен това се обявиха против министър-председателят да предлага членовете на това бюро, а Народното събрание да ги утвърждава.

Контрол
Две комисии ще контролират работата на спецслужбите - по това почти постигнаха съгласие в сряда (29 октомври) управляващи и опозиция. След поредни консултации мнозинството отстъпи и прие да бъде създадена самостоятелна комисия, която ще отговаря за Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС). Отделно от това ще бъде формирана подкомисия към постоянната военна комисия в НС, която ще следи дейността на военното разузнаване, на Националната служба за охрана (НСО) и на Националната разузнавателна служба (НРС).

Отлагане
Софийският градски съд отложи във вторник (28 октомври) за 17 декември делото срещу бившия директор на Дирекция Информационно и комуникационно осигуряване към Министерството на икономиката и енергетиката Павел Павлов и неговата подчинена Таня Танчева по искане на прокуратурата. На Павлов е повдигнато обвинение за престъпление по служба, пране на пари, нерегламентиран достъп до класифицирана информация и организиране на престъпна група. Таня Танчева е обвинена за участие в престъпна група и пране на пари.

Връщане
Върховният касационен съд (ВКС) върна в понеделник (27 октомври) за ново разглеждане делото срещу Максим Стависки за катастрофата край река Ропотамо. Висшите магистрати не потвърдиха решението на предишните две инстанции, а отсъдиха, че процесът трябва да бъде преразгледан отново в Апелативния съд в Бургас. На 7 май апелативните съдии там потвърдиха издадената на 30 януари присъда от Окръжния съд срещу световния шампион: две години и шест месеца условно с петгодишен изпитателен срок за него, да изплати 90 000 лв. на родителите на загиналия при инцидента Петър Петров като неимуществени вреди, а за изпадналата в кома Мануела Горсова - 80 000 лева.

Прекратяване
Пловдивският окръжен съд обяви във вторник (28 октомври) за решението си да прекрати търговското дружество ГЮНЕШ 2004 ООД. Искането за прекратяване е направено от Окръжна прокуратура - Пловдив, тъй като дейността на дружеството противоречи на законите на РБългария - чл.155, т.2 от Търговския закон. Според исковата молба дружеството се явява формалната законова рамка за легализиране на извършваната активна социална и религиозно-просветна дейност на турската ислямска религиозна организация Сюлейманджълар , която няма официална регистрация в България. На организацията е забранено да развива религиозно-просветна дейност сред деца под 16-годишна възраст в Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във