Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Детайлно
Прокуратурата е изискала разработката Лиани, за да се запознае детайлно с нея, съобщи в сряда (5 ноември) главният прокурор Борис Велчев. Той посочи, че по този случай се работи от 2006 г., но оперативното дело е нещо различно от досъдебното производство. Главният прокурор отказа да коментира дали в случая става въпрос за финансиране на партии, или за лично облагодетелстване. По повод на идеята прокуратурата да хвърли някаква светлина по въпроса на заседание на вътрешната комисия в парламента Велчев каза, че не е получил официална покана от комисията. Ако народните представители искат да получат повече информация за работата на прокуратурата по тези дела, ние охотно ще им я предоставим, заяви обвинител №1.
Сътрудничество
В изпълнение на молба за правна помощ на Висшата съдебна инстанция в гр. Рен - Франция, следователи от Националната следствена служба и служители на Главна дирекция Криминална полиция- Дирекция Противодействие на организираната и тежката престъпност, претърсиха десет жилища и офис на търговско дружество на територията на София и Перник. В сряда (5 ноември) МВР съобщи, че целта на операцията е била събиране на доказателства за престъпна дейност, свързана с неправомерно придобиване на лични данни и финансова информация от банкови карти, принадлежащи на граждани на Франция, Италия и други страни членки на Европейския съюз. Задържани са трима, от жилище в София са иззети 450 бели пластики, част от тях с логото на Американ Експрес, три компютърни конфигурации, пет преносими компютъра, софтуер за копиране на електронни платежни инструменти, документи за банкови преводи и транзакции, самолетни билети. По време на акцията е присъствал френски екип от съдия-следовател, прокурор, служители на френската жандармерия и представители на Европол и Сикрет Сървис на САЩ.
На съд
Граничен полицай от Русе застана пред Варненския военен съд в понеделник (3 ноември) по обвинение за получаване на подкуп от 1100 лева. Военните магистрати дадоха ход на делото срещу служителя, помогнал на двама души със забрана да напускат страната да преминат границата ни с Румъния. Инспекторите от отдел Вътрешна сигурност към МВР открили достатъчно улики срещу своя колега Коста К., които били предоставени на прокуратурата. Извършеното нарушение датира от 15 май 2008 г., когато граничният полицай работел на ГКПП-Централна жп гара Русе. Подсъдимият заяви пред съда, че това, в което го обвиняват, не е вярно. Заради липсата на основен свидетел делото бе отложено.
Удължаване
Бургаският окръжен съд даде в понеделник (3 ноември) ход на делото срещу Димитър Желязков -Очите, възбудено от комисията Кушлев. Самият Димитър Желязков не се яви в съда, но бе представляван от адвокат Мутафов. След разглеждане на представената документация, договори, записи на заповеди и копия от ревизии делото ще се гледа по същество на 15 декември. Причината е, че все още не са готови съдебно-счетоводната и съдебно-техническата експертизи. Магистратите поискаха експертизата да е готова за това заседание, а също защитата на Желязков да представи неговите данъчни декларации, но заверени от Националната агенция по приходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във