Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Среща
Министърът на правосъдието Миглена Тачева се срещна във вторник (11 ноември) със съдии по вписванията при Районен съд - София, по повод изнесените в медиите случаи на имотни измами. Срещата е част от поредицата инициативи за преодоляване на проблема със защитата на правото на собственост и стабилността и сигурността на търговията с недвижими имоти. Най-спешната мярка е министърът на правосъдието да назначи ръководител на съдиите по вписванията при Районен съд-София на мястото на Людмила Тенева, чието трудово правоотношение бе прекратено поради вписването й като нотариус. Министър Тачева ще инициира формирането на междуведомствена работна група за изготвяне на комплексни мерки за противодействие на измамите с недвижими имоти.

Натиск
Над 50 дела са заведени във Върховния административен съд по казуса с временните обекти по чл.56 в Бургас, съобщи във вторник (11 ноември) председателят на Асоциацията за защита на дребния и средния бизнес Николай Димитров. Част от делата са за обжалване на решения на Бургаския административен съд от загубили търговци, а другата част са обжалвани от страна на общината. Според Николай Димитров при разглеждането на делата в Бургаския административен съд съществува конфликт на интереси, тъй като част от съдебните производства се гледат от съдия Бъчварова, която е съпруга на главния секретар на общината Божидар Кънчев. Димитров твърди, че нерегламентираният натиск срещу търговците в Бургас продължава.

Последно
Върховният административен съд (ВАС) се произнесе по делото, свързано с т.нар. царски имоти в Кричим. С решение № 11933/10.11.2008 г., постановено по административно дело № 8247/2008 г., тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) обезсили решение на Административен съд - Пловдив. С акта на първоинстанционния съд бе прогласена нищожността на заповед на областния управител на Пловдив, с която той е отказал да отпише от актовите книги за държавна собственост и да предаде на молителите Симеон Борисов и Мария-Луиза Борисова недвижим имот - бивш царски дворец „Кричим. Съдебният състав на ВАС прекрати производството по делото. Решението не подлежи на обжалване.

Спасение
Гранични полицаи спасиха млада жена на ГКПП-Аерогара София от принудителна проституция, съобщиха от пресцентъра на МВР във вторник (11 ноември). На излизане от страната с полет за Милано в ГКПП се явила 23-годишна жена от Добрич, която поискала помощ, тъй като била жертва на трафик. И. И. от Добрич, 32-годишен, я принуждавал да напусне страната и да проституира за него в Италия. Малко по-късно за излизане от страната със същия полет на паспортния контрол пристигнал и самият И. И. Той бил задържан веднага от граничните полицаи. Двайсет и три годишната жена е прегледана от лекар, който е установил, че по тялото й има видими следи от нанесен побой. Разследването на случая продължава.

Находка
Агенция Митници, съобщи, че при съвместни действия на митничари и служители от ДАНС на ГКПП Дунав мост във вторник (11 ноември) са задържани 3.150 килограма опиум. Дрогата е намерена след проверка на пътник от лек автомобил, пътуващ от България за Румъния. Наркотикът, разпределен в четиринадесет пакета, е бил прикачен към различни части на тялото му. Това е първият случай на задържан опиум на ГКПП Дунав мост. На нарушителя, 34-годишен български гражданин, е съставен акт за митническо нарушение. Случаят е предаден на компетентните органи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във