Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Присъди
Шуменецът Красимир Чобанов (30 г.) и 49-годишният Николай Иванов получиха във вторник (18 ноември) ефективни присъди от Варненския окръжен съд за това, че от април 2007 г. до февруари т. г. склонявали към проституция пет жени и организирали трафика им. Делото се гледа при условията на съкратено съдебно следствие. Съдът се възползва от основанията на чл.24, ал.1 от НК и завиши с една втора наложеното общо най-тежко наказание, като всеки един от двамата ще изтърпи ефективна присъда от по две години и десет месеца и ще дължи глоба от по 4900 лева.

Удар
Седемдесет килограма хероин заловиха в понеделник (17 ноември) антимафиотите в Русе при операция, проведена в сътрудничество с немските партньорски служби, съобщиха от МВР. След получен сигнал и при съвместни действия на Първо РУ на МВР и сектор Противодействие на организираната и тежка престъпност при Областната дирекция на МВР - Русе, на ул. Хан Аспарух пред № 5а, срещу хотел Бистра и Галина, в момент на отключване на джип БМВ, е заловен Е. К., роден в Сараево, с германско гражданство. В багажника на автомобила са открити два полиетиленови чувала, съдържащи множество пакети с правоъгълна форма с общо тегло около 70 килограма. При проверката в пакетите е открито жълто-кафеникаво прахообразно вещество, което при тестването му с цветен полеви наркотест Мистрал е реагирало на наркотичното вещество хероин. По случая е образувано досъдебно производство. Разследването продължава.

В кауша
Четирийсет и една годишният албанец Газменд Бериша, обвинен за участие в организирана престъпна група, създавала документи с невярно съдържание и фалшиви парични знаци, е с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, определена от Варненския окръжен съд. Бериша бе задържан при акция на Териториалната дирекция Национална сигурност и полицията във Варна. При операцията са иззели фалшиви документи за самоличност, за управление на автомобили, снимки и заготовки за печати на различни институции. В специален тайник в дома на Газменд бяха открити и фалшиви евро. Варненската окръжна прокуратура аргументира искането за първоначалния арест и с експлоатираните спецсредства, които предстои да бъдат изготвени във веществени доказателства.

Споразумения
Девет обвиняеми от престъпната структура, начело на която стои небезизвестният Петър Биберов-Кюфтето, излязоха с присъди от сградата на Бургаския окръжен съд в четвъртък (20 ноември), след като магистратите одобриха споразуменията, постигнати между тях и прокуратурата. Петър Биберов не бе сред деветимата. Според адвоката му споразумение с него като лидер на групировката може да бъде постигнато на по-късен етап. Постигнатите споразумения отредиха присъди до четири години затвор за всеки един от деветимата признали се за виновни членове на групировката.

Нарушение
Законът за енергийна ефективност, обнародван в Държавен вестник на 14 ноември 2008 г., нарушава права на хората - това е позицията на омбудсмана на Република България Гиньо Ганев и изпълнителния директор на Агенцията по енергийна ефективност Таско Емренков, съобщиха в петък (21 ноември) от пресцентъра на омбудсмана. На 26 ноември 2008 г. (сряда) Гиньо Ганев ще свика Консултативения съвет по конституционни въпроси към омбудсмана, който ще обсъди спорните текстове от закона, за да се прецени дали има основание за сезиране на Конституционния съд

Facebook logo
Бъдете с нас и във