Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Закриване
С решение, обявено в понеделник (24 ноември), Пловдивският окръжен съд прекрати търговското дружество ГЮНЕШ 2004 ООД, защото дейността му противоречи на Закона за вероизповеданията. При полицейска акция през март тази година от офиса на фирмата на бул. Шести септември бяха иззети томове ислямска литература с радикално съдържание на български, турски и арабски език, молитвени шапчици, а портиерът се оказа имам, завършил в Турция. Разследването установи, че фирмата е действала като прикритие на турската ислямска религиозна организация Сюлейманджълар, на която й е забранено да развива религиозно-просветна дейност в Република Турция сред деца под 16-годишна възраст.

Под стража
Наркодилърите Петър Коларов (44 г.) и 25-годишната Бистра Тодорова, обвинени в притежание на голямо количество наркотични вещества с цел продажба, от вторник (25 ноември) са с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, определена от Варненския окръжен съд. Преди два дни след полицейска акция от тях били иззети различни количества кокаин, амфетамини и марихуана. При обиска на помещенията, обитавани от Петър, полицаите са открили няколко пакетчета с кокаин, най-голямото от които с тегло 63.4 грама. Кокаин, амфетамини и марихуана са открити и при задържането на Бистра. В рамките на досъдебното производство срещу тях обект на разследване е и друго лице, което свидетелства, че е закупувало различна дрога от двамата.

Акция
Криминално проявените А.П., И.Н., А.А. от Козлодуй, Ц.Ц., М.И., К.М. от Гложене и Ц.М. от с. Бутан, участвали в престъпна група, организирала отвличането на мъж от с. Бутан, бяха задържани в сряда (26 ноември) при специализирана полицейска операция, съобщиха от областната дирекция на МВР във Враца. Операцията е съгласувана с окръжната прокуратура - Враца, и е осъществена в района на Козлодуй и на селата Гложене и Бутан, с участието на 64 служители и с 13 автомобила на областната дирекция. Претърсени са девет къщи в населените места, иззети са веществени доказателства, съобщава още полицията. Срещу тях е започнало досъдебно производство за противозаконно лишаване от свобода на Ю.Я. от Бутан, уточниха от окръжната прокуратура.

Пак в съда
Софийският градски съд ще се произнесе до един месец по делото за незаконно притежание на оръжие срещу Димитър Желязков Очите и още двама души, стана ясно в сряда (26 ноември). Пред съда защитата на Желязков поиска оправдателна присъда. Според адвокатите прокуратурата пет пъти е изменяла обвинението, а едни и същи експерти пет пъти са променили своите заключения. Защитата твърди, че оръжието, заради което Желязков е задържан, е безвредно за всяко друго живо същество освен за влечуги. На 2 февруари 2004 г. при проверка на автомобила на Димитър Желязков при резиденция Враня бяха открити три газови пистолета, преработени в бойни. Преработените пушкала могат да стрелят с т. нар. змийски патрони, които обаче не се продават легално. Пред съда Димитър Желязков - Очите помоли да бъде оправдан и каза, че не направил нищо лошо.

Благотворителност
Стартира Коледната благотворителна кампания за децата на инвалидите и на загиналите служители в системата на МВР под патронажа на министър Михаил Миков, съобщиха от пресцентъра на МВР. Министър Миков благодари на организаторите и обществениците, приели да участват в благородната кауза. Трябва да сте горди със своите родители - така той се обърна към децата и им обеща помощ и подкрепа. Средствата се набират чрез sms на номер 1866 за всички мобилни оператори и 090051866 за абонатите на БТК. Може да става и чрез e-Pay.

Facebook logo
Бъдете с нас и във