Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Протест
Прокуратурата е обжалвала оправдателната присъда на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков, стана ясно в четвъртък (4 декември). Петков беше оправдан по обвинението, че е издал класифицирана информация, като съобщил, че Алексей Петров е бил секретен сътрудник на Държавна агенция Национална сигурност. Обвинението поиска от Софийския градски съд (СГС) да глоби Петков с 2750 лв. , но съдът го оневини с мотива, че макар и вътрешният министър да е съобщил името на Петров, той е не е казал в какво качество го споменава. Софийският апелативен съд, който е втората инстанция в процеса, трябва да насрочи дата за делото.

Отлагане
Военноапелативният съд тази седмица на два пъти отлага делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората заради неявяването на адвокати. В понеделник (1 декември) заседанието бе пренасрочено за след два дни, тъй като в залата не се явиха трима от адвокатите на подсъдимите. Отсъствието на защитниците бе определено като неуважение към съда и те бяха глобени с по 500 лева. Подобно беше и положението в сряда (3 декември), когато в залата не дойде адвокатът Васил Василев, който защитава интересите на роднините на Чората. Заради отсъствието си той също беше глобен с 500 лева. На 2 октомври Софийският военен съд на инстанция призна за виновни петима полицаи за убийството на Ангел Димитров. Майор Мирослав Писов получи 18 години лишаване от свобода, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски - по 16 години затвор. Осъдените не признават вината си, а защитниците обвиняват покойния проф. Стойчо Раданов за внушението, че клиентите им са извършили убийство. Именно проф. Раданов извърши петорната експертиза, според която петимата са убили Димитров.

Аларма
Кметът на София Бойко Борисов е изпратил доклад във Висшия съдебен съвет (ВСС) с молба да бъде проверена работата на оценителите на земя след шокиращи разлики в оценка на имоти край столичното метро. Според него с решения на Софийския градски съд (СГС) са завишавани значително обезщетенията за отчуждени имоти, които попадат в терените, където минава метрото. За отчуждените при метростанция №13 в Младост 129 кв. м на обща стойност 19 336 лв., които общината е трябвало да заплати, с решение на СГС тази сума е увеличена на 732 800 лв., или оценката се е повишила 38 пъти. С материалите ще бъдат запознати главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев.

Разтакаване
Известният в близкото минало скандален бизнесмен от Кърджали Ерджан Рашид - Роко пак осъди България в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, съобщиха от правителствената пресслужба. Този път държавата ни трябва да плати на Рашид 6500 евро обезщетение за нанесени неимуществени вреди заради продължителния му престой в предварителния арест без правни основания и за необосновано разтакаване на процесите срещу него в продължение на седем години. Сумата включва и разноски по делото. Това е третият случай, при който Роко печели дело в Страсбург срещу България. Първото дело беше през януари, когато му бе присъдено обезщетение он 4000 евро. При втората присъда през май тази година обезщетението бе 3500 евро плюс 3000 евро за съдебни разноски. И при първите две дела мотивите на Европейския съд бяха същите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във