Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Обвинение
Софийската градска прокуратура повдигна обвинение срещу Красимир Гергов по чл.304 от Наказателния кодекс, стана ясно във вторник (9 декември). Гергов е обвинен за това, че през 2004 г. е предложил подкуп на тогавашния директор на БНТ Кирил Гоцев в размер на 425 000 лева. Рушветът е бил предложен чрез две записни заповеди. По случая до този момент няма други обвиняеми. На бизнесмена е наложена парична гаранция в размер на хиляда лева.

Запор
Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, внесе във вторник (9 декември) в Софийския градски съд иск за налагане на обезпечителни мерки срещу Ангелина Димитрова, вдовицата на Косьо Самоковеца. Комисията Кушлев отправи молба за международна правна помощ към Върховната касационна прокуратура и Министерството на правосъдието. Съдът издаде ограничителни заповеди за налагане на възбрана върху мезонет в Кенсингтън, Лондон, за запор на Мерцедес ЦЛК 230 и на всички банкови сметки на Димитрова.

Присъда
Президентът на футболния клуб Беласица - Петрич Константин Хаджииванов - Коце Маца бе осъден във вторник (9 декември) от съда в Аугсбург на 2 години условно и 120 000 евро глоба. Според информация от съдебните власти в Германия той си признал вината. Самият Коце Маца обаче категорично отхвърли тази информация ,твърдейки, че нищо не е признавал и не е говорил пред съда. Той определи процеса в Аугсбург като скалъпен. Както е известно, футболният бос бе подсъдим в Германия по дело за нелегален трафик на 4500 мастербокса цигари. Коце Маца бе екстрадиран там преди около три месеца, след като бе арестуван от гръцките власти на Промахон.

Гаранция
Парична гаранция в размер на 100 000 лв. определи Варненският окръжен съд на Николай Николов, обвинен за отвличане и подбудителство към убийство на двама души. Управителят на Трансинс рециклираща компания Николай Николов, Ганислав Начев, Илчо Адамов и Мартин Стоименов бяха задържани във връзка с убийството на Венцислав Евтимов и Добринка Пекова. Телата им бяха открити през пролетта на 2007 г. в р.Камчия, близо до с. Круша. От март тази година Николай Николов е под домашен арест заради операция.

Делегация
Ако на следващото заседание турските бизнесмени Сафет и Ханди Санджаклъ, които са основни свидетели по делото за убийството на Милчо Бонев-бай Миле, не се явят в залата на 20 март догодина, ще бъде изпратена делегация, която да ги разпита в Истанбул. Това реши в понеделник (8 декември) Софийският градски съд. За пореден път чужденците се оказаха нередовно призовани, а съдебната поръчка, изпратена до Турция, не е изпълнена. За разпит на двамата настоя прокуратурата. Адвокатите на подсъдимите призоваха тези свидетели да бъдат заличени. След кратко заседание обаче съдебният състав прецени, че искането на прокуратурата е основателно.

Контрол
Пет, а не трима души ще следят за контрола над специалните разузнавателни средства, решиха депутатите в сряда (10 октомври). Национално бюро от петима души ще следи и контролира използването на СРС. Депутатите промениха проектозакона на Министерския съвет, като решиха членовете в Националното бюро за наблюдение да могат да се предлагат от всеки депутат в парламента, а не само от министър-председателя. Освен това мандатът им ще бъде пет години, а не три, каквото е предложението на правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във