Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Спецоперация
При специализирана полицейска операция на Областната дирекция на полицията в Ловеч бяха задържани двама души, занимаващи се с доставка и търговия на наркотични вещества от Западна Европа към България. Акцията е проведена след сигнал от европейските полицейски служби и е в резултат на няколкомесечна работа на ОДП-Ловеч. В село Български извор са задържани И.Й. (30 г.) от с. Скобелево, Ловешко, и 30-годишен турски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в България. В близост до управляваните от тях автомобили са намерени и иззети таблетки с бял цвят и лого Корона с общо тегло 1.5 килограма. При тестване с полеви тест реагират на наркотичното вещество амфетамин. 9-те хиляди хапчета са на стойност 150 000 лева. В процеса на работа са извършени обиски и претърсвания в домовете на двамата мъже в с. Скобелево, където са намерени и иззети още 6 таблетки. По случая е образувано досъдебно производство, а двамата са с 24-часова полицейска мярка за задържане.

В началото
Делото срещу кмета на Дупница Атанас Янев, обвинен в присвояване на средства по програма Леонардо да Винчи, е в начална фаза, съобщи Маргарита Попова, прокурор във Върховната касационна прокуратура, наблюдаваща отдел Евроизмами. Средствата са присвоени в периода 2004 - 2005 година по проект от европрограма за обучение и квалификация, спечелен от Янев като управител на фирма. 23 досъдебни производства за присвояване на средства по европейската програма Леонардо да Винчи, по която е кандидатствал и Янев, е образувала Софийската районна прокуратура. Това съобщи на пресконференция районният прокурор Александър Налбантов. Става въпрос за отклонени средства за над 1 милион евро.

По списък
Съгласен съм, че няма онези резултати, които да убедят и европейските ни партньори, и самите нас, че България наистина успешно се бори с престъпността и с корупцията, заяви в радиоефир главният прокурор на Република България Борис Велчев. - Не съм съгласен, че не полагаме усилия в тази посока, категоричен бе той. Обвинител №1 поясни, че от началото на годината има разбити около 60 престъпни групи, а за последните няколко месеца те са само 30. От гледна точка на противодействията на организираната престъпност статистически, а и не само статистически, в последните месеци се направи немалко, заяви главният прокурор. Според Борис Велчев още следващата година ще има списък на осъдени лица. Дали ще успеем да го направим следващата година или по-следващата, ми е трудно да кажа, но такъв списък се пише в момента. В него вече има имена, заяви обвинител №1.

Беглец
Пловдивският районен съд осъди на 1 г. лишаване от свобода при строг режим избягал затворник от зандана в Пловдив. 33-годишният Петко Димитров беше признат, че на 10 декември 2007 г. е духнал от затворническо общежитие Хеброс. Димитров е осъждан общо 14 пъти досега. При последното си бягство той изтърпявал поредното си наказание лишаване от свобода и работел като строител към фирма Аримаг съгласно договор между фирмата и затвора. На 10 декември заедно с други затворници той работел на обекта на фирмата. По едно време помолил да отиде до близкия магазин и не се върнал. Димитров бил обявен за общодържавно издирване и открит през август 2008 година. В показанията си пред съда той заяви, че е избягал заради жена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във