Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Обвинен
Софийската градска прокуратура внесе в четвъртък (15 януари) в Софийския градски съд обвинение срещу Веселин Георгиев, бившия шеф на Фонд Републиканска пътна инфраструктура, съобщиха от държавното обвинение. Батко е обвинен, че в периода от 24.10.2006 г. до 28.11.2007 г., в качеството си на изпълнителен директор на Фонд Републиканска пътна инфраструктура, не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения по чл.47 ал.5 от Закона за обществените поръчки. Това е било с цел да набави облага за брат си Емил Райчев Георгиев и БИНДЕР АД и за ГД Инфраструктурни обекти с водещ съдружник БИНДЕР АД, както и за брат си Бойко Райчев Георгиев и ИНМАТ ООД гр. Раднево. От това са настъпили значителни вредни последици за Република България (престъпление по чл.282, ал.3, вр. ал.2, вр. ал.1, вр. чл.26, ал.1 НК), се казва в съобщението на прокуратурата.

Отказ
Варненският окръжен съд не уважи в понеделник (12 януари) молбата за изменение на мярката на Владимир В., разследван за участие в престъпна група за изготвяне на фалшиви документи и пари. Той ще продължи да търка нара в ареста, където попадна миналата година след акция на ДАНС и полицията във Варна. Владимир беше задържан заедно с Николай Н., а при акцията бяха разкрити фалшиви документи за самоличност, дипломи на различни учебни заведения, свидетелства за управление на МПС, заготовки за печати и др. По това дознание като обвиняем беше привлечен и Газменд Б.,което промени и квалификацията на обвинението, като тримата вече се разследват за участие в организирана престъпна група.

В ход
Състав на Софийския градски съд даде ход в четвъртък (15 януари) на делото срещу бившия земеделски министър Васил Чичибаба, заедно с него обвиняеми са Кирил Цочев, Мария Бозукова, Димчо Попов, Маньо Манев и бившият директор на Нефтохим Стефан Неделчев. Срещу тях има обвинение за безстопанственост в особено големи размери и за нанесени щети за над 66 млн. долара от износ на 990 хил. т пшеница през 1996 година.

Визита
Министърът на вътрешните работи Михаил Миков замина в четвъртък (15 януари) за Прага за участие в неформалното заседание на Съвета Правосъдие и вътрешни работи на ЕС, съобщиха от пресцентъра на МВР. Три са основните теми, които ще обсъждат вътрешните министри от Евросъюза в чешката столица - международната закрила на децата, използването на съвременни технологии в граничния контрол, управлението на миграцията и политиката по предоставяне на убежище, както и политиката на ЕС за борба с наркотиците. Това е първото заседание на съвета под Чешкото председателство на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във