Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Отнемане
Комисията Кушлев спечели десето поред дело за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, съобщиха от пресслужбата на институцията. Във вторник (20 януари) Старозагорският окръжен съд се произнесе срещу Стоил Асенов, който е с влязла в сила присъда за трафик на хора. Съдът отнема в полза на държавата имущество за 187 287 лева. От Асенов се вземат 1-ви етаж от триетажна жилищна сграда, заедно с две тавански помещения и гараж, трети етаж от къща, заедно с две тавански помещения, приземен гараж и складово помещение, апартамент от 60 кв. м, два автомобила Мерцедес 207Д и БМВ 530 Д. Отнемат се и 2820 лв. от продажба на два движими и един недвижим имоти.

Удар
Двадесет и седем килограма хероин откриха в понеделник (19 януари) антимафиоти при съвместна полицейска операция на няколко областни дирекции. Общо шестима души - поръчители, трафиканти и организатор на пратката, са задържани. Според експерти стойността на намерения хероин възлиза на около 2.5 млн. лева. Дрогата е открита на ГКПП Капитан Андреево. Служители на Митница-Свиленград спрели за проверка лека кола Мерцедес с разградска регистрация. Митничарите предприели щателна митническа проверка на автомобила, в който пътували А.С. (23 г.) и Д.М. (24 г.) от исперихското с. Подайва. В специално пригоден тайник под шофьорската седалка на автомобила са открити 26 пакета с кафяво прахообразно вещество, което при тестване с полеви наркотест реагирало на хероин. Общото количество на намерения наркотик е 26.920 кг хероин. По- късно са установени получателите, придружителят и поръчителите на пратката.

Разстрел
В ж.к. Люлин пред бл. 914 през нощта в четвъртък (22 януари) беше разстрелян 44-годишният Йордан Цонков-Джиджи. Той е бил пронизан от десетина куршума, изстреляни от автоматично оръжие. Джиджи е пътувал с Мерцедес с регистрация СА 3957 АХ, в компанията на момиче на име Теодора. По данни на полицията стрелците са били двама, които са очистили мишената си професионално, без да засегнат пътуващата в колата жена. В регистрите на МВР Джиджи се свързва с множество кражби на автомобили и измами.

Без промяна
Варненският окръжен съд не уважи молбата на Свилен Н. за промяна на мярката за задържане, обвинен за участие в мащабна престъпна група, разследвана за разпространение на наркотици, склоняване към проституция и трафик на хора. Четирийсет и една годишният служител в автокъща Спартак е в ареста от 1 октомври 2008 година. Той беше привлечен по мегадознанието с обвиняеми повече от 20 лица, сред които и трима общински съветници от Варна. Свилен Н. не само е дясната ръка на обвиняемия общински съветник Иван Славков, но е и служителят, който е събирал и записвал в тефтер всяка една сума от парите, спечелени от проституция.

Отчет
За четири месеца Апелативната прокуратура в Пловдив е приключила разследването по девет дела, свързани със злоупотреби по еврофондовете, съобщи на пресконференция в четвъртък (22 януари) говорителят й Пенка Богданова. По пет от тях са внесени обвинителни актове. По обвинението за подсъдимия Марин Дипчев от 16 януари, когато Окръжният съд го призна за виновен само по едно от обвиненията, а по другото го оправда, Апелативната прокуратура е внесла протест, за да бъде отменена оправдателната присъда, съобщи Богданова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във