Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Арест
Софийският апелативен съд на заседание в четвъртък (29 януари) реши да остави в ареста с постоянна мярка за неотклонение и Ангел Христов - втория от двамата бизнесмени, известни като братя Галеви. Заедно с него на топло остават и сподвижниците на тандема от Дупница Апостол Чакалов-Тоци и Владимир Ангелов-Стъклето. Близо два часа Христов се запознава с новите доказателства, които прокуратурата представя пред Софийския апелативен съд. Адвокатът на Ангел Христов - Манко Манков, заяви, че за защитата е било важно да чуе юридическата аргументация на обвинението. По думите на защитника апелативните съдии са потвърдили мотивите на Софийския градски съд (СГС). Преди заседанието Христов коментира пред журналисти, че в събраните от прокуратурата материали срещу него никъде не фигурирало името му. Той отрече някога да се е занимавал с рекет, а на въпрос на репортер кой има интерес от това обвинение срещу него арестантът отвърна: Не отговарям на тъпи въпроси!

Проверка
Приключи проверката на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) за незаконно финансиране на ДПС. Тя бе образувана по твърдения в медиите на бившия член на ДПС Керим Караали. Това съобщи в четвъртък 29 (януари) заместник-градският прокурор на София Роман Василев. Същия ден материалите на ДАНС от извършената ревизия по твърденията на Караали са получени в Софийската градска прокуратура. След проверката на българското ФБР обаче изнесеното от Караали не се е потвърдило и ДАНС не е констатирала нарушения.

Протест
Адвокатите на Максим Стависки - Росен Кожухаров и Явор Нотев, внесоха тази седмица във Върховния касационен съд (ВКС) жалба срещу ефективната присъда на фигуриста. На 5 януари тази година състав на Бургаския апелативен съд измени наказанието на световния шампион от условна в ефективна присъда. Според това решение той трябва да лежи в затвора 2.5 години при първоначално лек режим. Адвокатът на Стависки - Росен Кожухаров, заяви, че той и софийският му колега Явор Нотев не са съгласни също и с размера на гражданските искове на семейството на загиналия Петър Петров и на Мануела Горсова. Вместо по 90 000 лв. на всеки от родителите на загиналия Петър Петров Стависки ще трябва да плати по 120 хиляди, ако върховните съдии потвърдят това решение.

Отлагане
Процесът срещу бившата шефка на отдел Финанси към ВСС Илияна Накова, която през месец август миналата година блъсна с джипа си Сузуки гранд витара българка с немски паспорт, а след това предложи подкуп от 60 лв. на опитали се да я задържат полицаи в Слънчев бряг, бе отложен за началото на февруари. Срещу Накова е повдигнато обвинение по чл.304, ал.1 от Наказателния кодекс, който предвижда наказание до 6 години лишаване от свобода и 5000 лв. глоба заради предлагане на подкуп на длъжностно лице. Както е известно, тя бе задържана в края на август 2008 г. за 24 часа в РПУ - Несебър, където се опитала да подкупи служителите на реда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във