Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Пропуск
В закона не е казано на кого трябва да се предаде иззетото имущество, придобито с нерегламентирани средства, съобщи в телевизионно интервю в сряда (4 февруари) професор Стоян Кушлев, председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от незаконна дейност. Според професора този въпрос е поставен много сериозно и от Европейската комисия (ЕК). Кушлев коментира няколко от случаите, по които оглавяваната от него комисия е работила. В случая с двореца на рапъра Ванко 1 експертите не са изпълнили задачите си и се очаква делото отново да бъде отложено. Четиринайсет експерти са проучвали имотите на Митьо Очите, но се отказали, вероятно от страх пред наркобоса, затова делото е спряно. Доскоро престъпниците инвестирали в Испания и в Италия, но напоследък пренасочили парите си в офшорки на Каймановите острови и Кипър, обясни Кушлев

На решето
Наркоразпространител бе надупчен на решето, но оцеля след атентат в столичния квартал Обеля късно вечерта на 2 февруари (понеделник). Простреляният с осем куршума в областта на гърдите и краката Емил Дамянов лежи с опасност за живота в спешната клиника Пирогов. Нападателят е изчезнал безследно. Преди повече от две години в същия блок 121 избухна мощна бомба, която нанесе сериозни материални щети. Бомбата бе поставена пред апартамента на Емил Дамянов и още тогава съседи твърдяха, че той продава наркотици на тийнейджъри.

Отсрочка
Делото за подкуп срещу бившата шефка на отдел Финанси във Висшия съдебен съвет (ВСС) Илияна Накова бе отложено заради формалност и ще бъде гледано на 12 февруари. Призовката е била връчена на Накова на 25 януари, преди да изтече задължителният седемдневен срок, в който тя трябва да се запознае с обвинителния акт. През август 2008-а 33-годишната Илияна Накова навлезе с джипа си в насрещното движение на еднопосочна улица в курорта Слънчев бряг, като мина през крака на немска туристка. След това Накова демонстративно напусна местопроизшествието, а по-късно отказа да даде проба за алкохол и предложи 60 лв. подкуп на полицаи. ВСС започна дисциплинарно производство срещу нея.

Белезници
Обвиненият в убийство Божидар Диманов остава окончателно в ареста, реши Софийският апелативен съд в четвъртък (5 февруари). Диманов е обвинен за това, че на 28 януари, около 1.35 часа, на столичната улица Бузлуджа е намушкал с нож няколко пъти Найден Вучков, който по-късно починал от раните си. Според версията на прокуратурата младежите били на гости на свои приятели, където употребили алкохол, вследствие на което станала и трагедията.

Потвърждение
Върховният касационен съд потвърди условните присъди на бившите разградски полицаи Тодор Димов, Емилиян Иванов и Продан Георгиев, обвинени в издаване на фалшив паспорт на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович. Все още не съм мислил дали да обжалвам присъдата на Върховен касационен съд, заяви бившият заместник-шеф на ОД Полиция Тодор Димов. След решението на Военноапелативния съд той напусна полицията. Останалите двама осъдени - бившият началник на сектор Документи за самоличност Емилиян Иванов и неговият служител Продан Георгиев, се пенсионираха след първата присъда на Варненския военен съд. ВКС потвърди решенията на останалите инстанции - 18 месеца за Димов, 12 месеца за Иванов и 6 месеца за Георгиев, и за тримата с по три години срок на отлагане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във