Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Уплаха
Подхвърлена бомба-самоделка на кръстовището на ул.Оборище и бул.Васил Левски беше открита във вторник (24 февруари) и обезвредена от спецполицаите от дирекция Оперативни технически операции на МВР. Сигналът за съмнителен пакет, намиращ се недалеч от известното заведение Планет, е бил подаден в Столичната дирекция на МВР в 7.08 часа сутринта. На мястото веднага е изпратен екип от звеното за обезвреждане на взривни устройства към ДОТО. Районът е бил отцепен, пакетът е изнесен на безопасно място. Експерти изясниха, че в него се съдържа взрив с около 400 гр тротилов еквивалент. За щастие фитилът загаснал и бомбата не гръмнала.

Покушение
Стрелба огласи столичния комплекс Надежда-6 в сряда (24 февруари) към 10 часа сутринта. До блок 636 в комплекса в автомобил Ауди А4 са били простреляни 57-годишният Христо Василев-Папата и 32-годишната Гинка Петрова, които живеят в същия квартал. Папата е член на ромското мешере и е гърмян заек, тъй като това е втори опит за покушение срещу него. Двамата са леко ранени. Те са криминално проявени и принадлежат към ромския клан на кардарашите, уточняват от вътрешното министерство. Още една случайно преминаваща жена е ранена от куршум при инцидента. Пострадал е леко и бодигардът на Папата.

Внос
Проектът за промени в Закона за конфликт на интереси бе внесен в парламента без подписа на НДСВ. Той е бил готов още в средата на миналата седмица, но от жълтата партия отказаха да го подпишат с аргумента, че не са имали представител в работната група, изготвила промените, и не са съгласни с някои от тях. След като БСП и НДСВ няколко дни си размениха взаимни обвинения за умишлено бавене, проектът е внесен без подкрепата на царистите. От левицата обясниха, че няма смисъл повече да се чака, защото иначе опозицията може да спекулира с това и да го използва като мотив при вота на недоверие към правителството

Съкращения
Очаква се 1100 души в структурите на МВР да бъдат съкратени, съобщи в понеделник (23 февруари) вътрешният министър Михаил Миков. Според него това ще бъдат предимно служители, които са натрупали стаж за пенсия. Само в дирекция Досъдебно производство по разбираеми причини няма да има съкращения. Там продължават назначенията, преди всичко на технически персонал и на експерти в помощ на разследващите полицаи. Нови назначения ще има и в звеното за международно полицейско сътрудничество, съобщи вътрешният министър. Това ще стане, за да се обособи националното бюро SIRENE (Supplementary Information Request at the National Entry). Както Параграф 22 вече писа в материала Шенгенско главоболие в бр. 4 от тази година, тези бюра са важна част от Шенгенската информационна система на еврозоната.

Отнемане
Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, заведе дело срещу Кирил Малчиковски с постоянен адрес в София. Комисията иска да му вземе имущество на обща стойност от 1 605 400 лв., на колкото е оценено придобитото от него и от семейството му имущество, за което не са установени законни доходи. Комисията започна проверка срещу Малчиковски, след като получи през март 2008 г. от Окръжния съд - Монтана, уведомление за влязла в сила присъда срещу него за пренасяне през границата на прекусор (оцетен анхидрид), предназначен за производство на дрога.

Facebook logo
Бъдете с нас и във