Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ПАМЕТ

Помните ли как през далечната 1978 г. в швейцарското градче Корсие сюр Веве двама души изровиха останките на великия малък човек Чарли Чаплин, за да поискат откуп от вдовицата му Уна? Единият беше поляк, а другият - Кунчо Кунев от Асеновград.
Друг, по-пресен спомен: през 2007 година испанската Гражданска гвардия разкри кражба в особено големи размери. Петима души бяха задигнали общо 5 километра меден кабел от атомната централа Вандельос-2 на обща стойност 286 000 евро. Тогава по километър проводник се падна на Йордан И. (28 г.), Детелин К. (32 г.), Томо И. (22 г.), Асен А. (28 г.) и Иван И. (26 г.). Все нашенци, за които подробно писа в. Ел мундо.
Ако Сюлейман паша имаше дарбата на Нострадамус, още през лятото на 1877 г. щеше да зареже Шипка и на бегом да се прибере в Цариград. Що да драпа с нокти и зъби по шипченските зъбери, само и само да ни задържи още някоя и друга година в рамките на Османската империя?!
Тогава може би този връх на историческата ни памет нямаше да съществува, щеше да си е чисто и просто купчина неприветливи чукари, неокървавени от храбростта на опълченците. И нямаше да има оръдия, които век по-късно да помамят взора на мургави металисти.
А ние щяхме да имаме една година в повече, за да дебатираме свободно по въпроса предател ли е поп Кръстьо, или не...
Да се чуди човек защо хабим фойерверките по 3 март, след като и до ден днешен още нямаме отговор на въпроса що за народ сме. Посегнахме и на гроба на поета Никола Вапцаров. Който написа: Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници...
Не сме народ...

Facebook logo
Бъдете с нас и във