Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Биг Брадър
Законодателната промяна, позволяваща използването на материалите от видеонаблюдението в съда, ще влезе в сила до три месеца, обеща в сряда (4 март) вътрешният министър Михаил Миков при откриването на центъра за видеонаблюдение на столични училища и детски градини. Данните от видеонаблюдението в центъра на София могат да се използват и като доказателство за административни нарушения, гласи предложение на МВР, което Министерският съвет трябва да разгледа. Така заснетите нарушители, които превишават скоростта, паркират неправилно или преминават по улици, по които това е забранено, ще бъдат глобявани въз основа на доказателствата от записите.

Мерки
Вицепремиерът по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева ще оглави Комисията по превенция и противодействие на корупцията, реши правителството на заседанието си в сряда (4 март). Нейни заместници ще бъдат министрите на вътрешните работи, на правосъдието и по европейските въпроси. Членове на комисията ще са министърът на финансите, председателят на ДАНС и широк набор заместник-министри: на образованието и науката, на здравеопазването, на държавната администрация и административната реформа, на икономиката и енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието и храните, на транспорта, на труда и социалната политика и на околната среда и водите.

Ревизия
Върховният касационен съд (ВКС) насрочи за 15 април делото за катастрофата, предизвикана от Максим Стависки, при която загина 24-годишният Петър Петров и тежко пострада 18-годишната Мануела Горсова. Кънкьорът иска да бъде отменена на присъдата на Бургаския апелативен съд, който му даде 2.6 години лишаване от свобода ефективно. Има и втора жалба - от пострадалите семейства срещу присъдените обезщетения. Защитата на Стависки иска връщане на условната присъда и първоначалния размер на паричните обезщетения 90 000 лв. за родителите на Петър Петров и 80 000 лв. за Мануела Горсова. Върховните съдии ще трябва за втори път да вземат решение по казуса Стависки. На 27 октомври 2008 г. ВКС върна делото в Бургас поради липса на мотиви. На 5 януари състав на Бургаския апелативен съд измени присъдата на фигуриста в ефективна и увеличи паричните обезщетения на 120 000 лв. за родителите на загиналия младеж и 150 000 лв. за Мануела.

Арест
Агенти на ДАНС задържаха полицай, развивал бизнес с недвижими имоти под покрива на Областната дирекция на МВР-Ловеч, съобщи в четвъртък (5 март) пресслужбата на Държавната агенция Национална сигурност. Илиян Н.К. е с мярка за неотклонение 72 часа задържане под стража. Полицаят, чиято дейност била да разследва икономическите престъпления в региона, използвал служебното си положение, за да събира информация за имоти, които предстоят да бъдат отчуждени по инфраструктурни проекти. Данните продавал на брокери в града. По време на обиска в бюрото му са намерени повече от 60 скици на имоти, както и запис на заповед за 11 000 лв. за последната му сделка. През 2007 и 2008 г. той е проверяван от ОДП и е наказван със забележка и устно предупреждение. Срещу него е образувано дознание за участие в организирана престъпна група, която цели облаги чрез документни престъпления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във