Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Пране
Депутатите приеха в четвъртък (12 март) на първо и второ четене промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Според обновените текстове лицата, които прилагат мерките срещу изпирането на пари, трябва да уведомят дирекция Финансово разузнаване на Държавна агенция Национална сигурност за всяко плащане в брой на стойност над 30 хил. лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута, извършено от или на техен клиент. Предлагат се нови срокове не само за предоставяне, но и за съхранение и унищожаване на тази информация.

Задържан
Криминално проявеният жител на Враца 48-годишният Михаил Прасков бе задържан в сряда (11 март) в столицата при съвместна операция на служители на сектор Противодействие на организираната и тежката престъпност към Областната дирекция на МВР-Враца и дирекция Противодействие на общата престъпност - МВР. Той е заподозрян, че е основател на организираната престъпна група за трафик на хора, за склоняване към проституция и за разпространение на наркотици, ръководена от Йордан Тонов- Данчо Пръча, съобщи шефът на ОДП-Враца Иван Сълов. Групата на Пръча бе разбита при полицейска акция на 14 октомври 2008 г., а като съучастник бе привлечен и Димитър Желязков-Очите, изтърпяващ наказание за организиране на група за разпространение на наркотици. Прасков е осъждан няколко пъти за различни престъпления, като последната му присъда е от 2006 г. за притежание на наркотици.

Готовност
Главният прокурор Борис Велчев обяви във вторник (10 март) , че е почти готов с предложението си за нов заместник главен прокурор и за четирима апелативни прокурори, чиито мандати изтичат. Главният прокурор ще внесе своите предложения във ВСС в началото на следващата седмица и тогава ще ги коментира. Велчев припомни, че неговата идея е била за постовете на апелативните прокурори да бъдат предложени досегашни заместник апелативни прокурори или водещи окръжни обвинители.
Обвинител №1 каза още, че прокуратурата не може да си върши работата, защото данни, събрани в хода на досъдебното производство чрез специални разузнавателни средства (СРС), не могат да се ползват пред съда.

Благодетелка
Защитата на рапъра Ванко 1 е открила свидетел, който щял да установи причините за пътуванията на Иван Главчев в чужбина, както и начина, по който са били финансирани. Свидетелят живее в Швейцария, имал е общ бизнес с Главчев и е платил част от задграничните му пътувания, съобщи адвокатът му Кирил Стоянов. По неофициална информация става дума за 30-годишна българка, която ще потвърди, че е финансирала част от излизанията на певеца зад граница, като покривала разходите за бензина и хотелите. По делото, заведено от комисията Кушлев срещу Ванко 1, е установено, че в периода 1997-2003 г. Главчев е излизал в чужбина 52 пъти. Той е похарчил за гориво и за самолетни билети 16 461 лв. и още 18 455 долара за хотел и престой. Следващото заседание на съда, на което е призована и мистериозната българка от Швейцария, е насрочено за 7 април.

Недоволство
Вътрешната комисия в парламента отложи в сряда (11 март) изслушването на министър Михаил Миков. Според шефа на комисията Минчо Спасов Миков е заявил, че може да остане в комисията само 7 минути, защото е ангажиран с посещението на сръбския си колега Ивица Дадич. Това предложение бе неприемливо, затова отложихме изслушването, каза Спасов. Проблемът на някои хора в МВР е, че в Закона за електронните съобщения е предвиден съдебен контрол, заяви след заседанието Минчо Спасов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във