Параграф22 Weekly

§22 Анализи

СЕДМИЦАТА

Операция
Един от подсъдимите в делото на Маргините - Иво Карагеоргиев, е претърпял сърдечна операция и заседание скоро няма да има, съобщи на 24 март (вторник) по време на пресконференция градският прокурор на София Николай Кокинов. На Карагеоргиев са му направени четири байпаса, а следоперативното възстановяване трае около шест месеца. Прокурор Кокинов коментира, че има сигнали за разминаване при издаване на болнични листове на адвокати или подсъдими по дела с обществен интерес. Той припомни, че наскоро по тази причина д-р Руслан Терзийски е получил присъда от една година с три години изпитателен срок и е лишен за две години от право да упражнява професията си. Деянието за издаване на неверни болнични документи е подсъдно по чл.311 и 312 от НК. До момента има осем осъдителни решения срещу лекари, издали неверни решения на ТЕЛК.

Резил
Полицай наркоман заловиха служители от дирекция Вътрешна сигурност в МВР. Полицаят Н.Н. от столичното Шесто районно управление е бил задържан на 23 март (понеделник), след като си напазарувал дрога от дилъри в кв. Стрелбище. По предварителна информация наркотикът е за собствена употреба. Н.Н. е служител от звеното за борба с наркоразпространението. При ареста у него са намерени четири-пет дози хероин, спринцовки и други средства, които подпомагат обработката и приемането на тези наркотични вещества. Полицаят е задържан за 24 часа. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Удар
При съвместна акция на ДАНС, на Агенция Митници и на НАП на 25 март (сряда) е иззето голямо количество дизелово гориво от две бензиностанции на път Е-80 край Харманли. Горивото в бензиностанциите е придобито в нарушение на митническите режими на България и Европейския съюз, съобщиха от ДАНС. От едната бензиностанция са иззети общо 21 хил. л гориво и четири компютъра. Установява се количеството в другата.

Наказания
Уволнения в МВР заради смъртта на арестанта Пламен Куцаров няма да има поне засега, оповести в сряда (25 март) вътрешният министър Михаил Миков. Четиримата служители на Дирекция Противодействие на организираната и тежка престъпност (ДПОТП), в чиито ръце почина арестантът, ще бъдат понижени в длъжност и ще преминат на работа в районни полицейски управления в столицата. Проверката в МВР по този случай е окончателно приключила, но според резултатите от разследването на прокуратурата си запазвам правото да наложа още дисциплинарни наказания, заяви Миков. Началникът на сектора, към който работят служителите, няма да бъде допуснат до конкурс за израстване в системата. Двамата оперативни работници, както и бившият временно изпълняващ длъжността на службата и неговият заместник ще бъдат порицани.

Проверка
Висшият съдебен съвет обяви в сряда (25 март), че делото срещу червения бизнесмен Марио Николов и срещу още осем души за източването на 7.5 млн. лв. от САПАРД се движи бавно. Висшите магистрати си дадоха една седмица срок, за да проверят как се движи този процес. Преди месец стана ясно, че властите в София са обяснили пред Европейската комисия, че присъди по делото можели да се очакват още в началото на годината. Засега обаче процесът срещу Марио Николов е отложен за края на април заради пролетната ваканция на сина на един от неговите адвокати. ВСС реши да провери не само това дело, но и движението на две от делата срещу депутата от ДПС и бивш кмет на Велинград Фидел Беев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във